Apolitični

Sanja Srzić umjetnički jača svoj kraj

Izložba aktova pod nazivom „Memento” makarske akademske slikarice Sanje Srzić otvorena povodom Dana grada u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka jedno od središnjih događaja kulturnog dijela ovogodišnjeg programa kojim je obilježeno 150 godina od uvođenja hrvatskog umjesto talijanskog jezika kao službenog u Makarskoj. Sanja Srzić, koju i nije potrebno posebno predstavljati makarskoj likovnoj publici, dala je svoj obol ovoj značajnoj obljetnici svojim jezikom – slikarskim.

– Sanja Srzić slikarica je u čijim djelima ne izravno, ne stilski naravno, ali vrlo životno struji linija našeg autohtonog makarskog slikarstva kome su u dvadesetom stoljeću najbolji predstavnici bili Gojak i Botteri Stariji – kazao je predstavljajući umjetnicu ravnatelj galerije Josip Karamatić. – Odmjerena svježina, a ponajprije mislimo na već istaknutu motivsku razinu Mementa, za promatrača će biti malo i ugodno iznenađenje i ukazat će kako su još jednom slike nastale u tišini umjetnikova ateljea iznenadile publiku. Ova će nas serija bogatstvom svojih likovnih elemenata i izborom motiva prisjetiti na Sanjine slikarske početke, 1996. izložba aktova u Galeriji Gojak – dodao je Karamatić napomenuvši kako je katalog izložbe ujedno i 100. katalog u izdanju Galerije Gojak. – Izložba Memento bremenita je značenjima. Ne toliko likovnim, koliko izvan umjetničkim. Slikarica se u Galeriji Gojak, u prigodi ovogodišnjeg Dana grada Makarske predstavlja punih 19 godina nakon prve izložbe kojom se davne 1996., na početku svog slikarskog puta, predstavila makarskoj publici baš kao i ovaj put, aktovima. I kada smo krenuli s kronologijom, nastavljamo u tom smjeru jer nije naodmet istaknuti gotovo začuđujuće saznanje kako je od posljednje samostalne akademske slikarice Sanje Srzić u Galeriji Gojak prošlo punih 15 godina – zaključio je.
Ako se učenik barem malo ugledao na svog majstora – učitelja, onda je Sanja od Atača, u vrijeme studija, baštinila strast za iscrtavanje i ekspresiju tijela. Slikanje aktova meko položene linije i zamaha vješte ruke…

…Tijelo kao motiv, akt kao izazov zadane su norme slikarice Sanje Srzić i zato su njeni aktovi ozbiljni, decentni i upečatljivi. Ne razbacuje se suvišnim detaljima; iskrsavaju u strasti virtuoznog zamaha linije… (Marina Baričević: Pred slikama glasna razmišljanja).
Sanja Srzić zahvalila je svima koji su došli jednostavno pozvavši da „guštaju”, a svojim nastupom samo otvorenje obogatila je klapa Garbin. Izložba naslovljena „Memento” priređena je u povodom gradskih svečanosti, a biti će postavljena do 6. studenoga.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: makarska-post.com
D. Šabić, mag. nov.