Apolitični

Samostanski mediteranski vrt sv. Lovre

Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt sv. Lovre u Šibeniku obnovljen je i otvoren 2007. godine, nakon što je gotovo sto godina ležao u zaboravu. Sastavni je dio franjevačkog samostana sv. Lovre i programske sheme Šibenske privatne gimnazije.
Projekt obnove napravio je poznati hrvatski parkovni arhitekt, Dragutin Kiš, dobitnik milenijske nagrade Flora u Japanu 2000. godine. Ovaj je vrt rijetka znamenitost jer predstavlja jedini samostanski vrt u Hrvatskoj koji slijedi poznatu srednjovjekovnu shemu: križna staza, u središtu mali zdenac, jednostavno parterno uređenje obrubljeno šimširom i prekrasnim, starinskim mirišljavim ružama. U četiri polja zasađeno je ljekovito i začinsko bilje.
Posebno mjesto pripada zbirci majčine dušice s prekrasnim crvenkastim, ljubičastim, sivkastim, svijetlozelenim i tamnozelenim bojama lišća. Kombinacijom boja zbirka predstavlja vrhunsku likovnu i oblikovnu senzaciju. Još jedna znamenitost vrta su kapari.
Legenda kaže da je kapare u Šibenik donio Juraj Dalmatinac. Kapari su posađeni u šupljinama zidova te nas podsjećaju na velikog graditelja Jurja Dalmatinca. S pomoću jedne korisne ,,srednjovjekovne” biljke mogu se povezati kamen, biljka i Juraj Dalmatinac.
S ovim vrtom posebno je obogaćena kulturna baština Šibenika.

D. Šabić