Apolitični

Samo jedan neoprezan ratni čin mogao bi Zemljinu orbitu učiniti opasnom za život na jako dugo vremena

Protusatelitska testiranja oružja u Zemljinoj orbiti predstavljaju velik rizik od toga da dio niske orbite oko našeg planeta učinimo neupotrebljivim na jako dugo vremena zbog kiše krhotina i otpada koje bi prijetile svim letjelicama.

Godine 2021. Rusija je izvela protusatelitski (ASAT) test ispaljivanjem projektila na jedan od svojih pokojnih vojnih satelita Tselina-D. To je rezultiralo eksplozijom satelita u oblak opasnog otpada, što je predstavljalo prijetnju drugim satelitima i svemirskim misijama. Događaj je istaknuo rizike povezane s ASAT oružjem, koje bi moglo dovesti do kaskade sudara i učiniti nisku Zemljinu orbitu (Low Earth Orbit ili LEO) neupotrebljivom za otprilike 40 godina.

Oblak krhotina stvoren eksplozijom 2021. godine sadržavao je više od 1500 fragmenata koji se mogu pratiti veći od 10 centimetara i stotine tisuća ili čak milijune manjih dijelova. General James Dickinson, tadašnji zapovjednik američkog Svemirskog zapovjedništva, osudio je ponašanje Rusije rekavši da će ono i dalje predstavljati prijetnju aktivnostima u svemiru u godinama koje dolaze.

SAD na vrijeme prepoznao štetnost ASAT oružja

Prepoznajući nepraktičnost testiranja ASAT oružja u svemiru, Sjedinjene Američke Države najavile su prekid takvih testiranja kako bi spriječile potencijalno oštećenje vlastitih satelita. ASAT testove provode razne zemlje, uključujući Rusiju, Kinu, SAD i Indiju, od 1950-ih. Tim testovima su cilj je bio razviti oružje koje može pogoditi satelite, s različitim platformama za lansiranje koje su se koristile tijekom godina.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay