Apolitični

Saksofonisti u foajeu HNK-a Split

Brendan Howard / Shutterstock.com

Lijepo je pročitati kako mladi umjetnici, glazbenici nastupaju u nacionalnoj kazališnoj kući u Splitu. Iz ciklusa koncerata mo. Vinko Lesić, Glazbene mladeži Splita splitskoj publici će se predstaviti KVARTET SAKSOFONA: Erna Čizmić Rebić – sopran, Deni Pjanić – alt, Nereo Arbula – tenor, Mate Šumanović – bariton.
Dana 17. veljače od 17:00 sati u foajeu HNK-a Split svirat će djela Johanna Sebastiana Bacha, Jean Francaixa, Petite Quatoura, Gabriele Pierne, Claudea Debussyja, Dubravka Detona, Pedra Itturalda i Suite Hellenique. U nastavku vam donosimo značajne informacije o našim glazbenicima koji će s nadahnućem gostovati u HNK-u Split.
Erna Čizmić Rebić (sopran saksofon) rođena je 1989. godine u Metkoviću gdje je završila osnovnu glazbenu školu, a srednju glazbenu školu završila je u Dubrovniku. Dobitnica je više nagrada na hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe. Kao solist nastupala je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Studentica je Umjetničke akademije u Splitu u klasi profesora Gordana Tudora, a uz to predaje saksofon u Osnovnoj glazbenoj školi Metković. Njeni učenici dobitnici su visokih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Redovito pohađa seminare uglednih hrvatskih i inozemnih saksofonista.
Deni Pjanić (alt saksofon) rođen je 17. 5. 1990. godine u Splitu. Osnovnu glazbenu školu završio je u Bihaću (Bosna i Hercegovina). Srednju školu pohađa u Karlovcu i Zagrebu te 2009. maturira saksofon i glazbenu teoriju u Glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Iste godine upisuje studij glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Godine 2015. diplomira glazbenu pedagogiju i stječe naziv magistra umjetnosti. Godine 2014. upisuje studij saksofona u klasi prof. Gordana Tudora. Tijekom školovanja osvaja razne državne nagrade (Bosna i Hercegovina, Hrvatska) u solo i komornim sastavima. Radi kao profesor saksofona u Osnovnoj školi „Petar Kanavelić” u Korčuli. Uz to se bavi i skladanjem, a skladbe mu osvajaju razna priznanja na državnim i internacionalnim natječajima.
Nereo Arbula (tenor saksofon) rođen je 17. 6. 1991. u Rijeci. Glazbenu naobrazbu stječe u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi I. M. Ronjgov Rijeka, gdje je završio teoretski smjer i saksofon. Godine 2010. upisuje studij glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2013.g upisuje studij saksofona na Glazbenoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora. Dobitnik je nekoliko regionalnih i državnih nagrada, a dobitnik je i druge nagrade na natjecanju Istria Nobilissima 2010. i 2014. g. Sudjelovao je na mnogim seminarima kod uglednih pedagoga (M. Rogina, T. Žužak, L. Mlekusch, J. Y. Fourmeau …)
Mate Šumanović (bariton saksofon) (1994., Split) – Student je saksofona na Umjetničkoj akademiju u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora. Pripremnu i srednju glazbenu školu završio u rodnom Imotskom. Sudionik regionalnih i međunarodnih natjecanja (2. nagrada – Dakeli akordi 2011., 2. nagrada – Regionalno – Zadar, 2012.). Radio s uglednim domaćim i stranim saksofonistima (D. Sremec, Papandopulo kvartet, J. Y. Formeau, Lars Mlekusch…)Također, sudionik je raznih seminara i radionica (S. Nestorović, V. Vatulya…) te polaznik škole saksofona u Jaski.

Više u kategoriji: Glazba; Kultura
Izvor i foto: HNK Split
D. Šabić, mag. nov.