Apolitični

Sakralna baština Sutivana

Naselje su krajem 15. stoljeća doseljenici iz unutrašnjosti otoka i s kopna. Prvo je naselje bilo utemeljeno na mjestu stare crkve sv. Ivana po kojem je i dobilo ime. Tu je postojala i starija crkva iz 6. stoljeća, koja se u 8. i 9. stoljeću spominje u vezi sa splitskim priorom Petrom. Na starim temeljima sagrađena je djelomično nova crkva.

U mjestu se nalazi nekoliko sakralnih i svjetovnih arhitektonskih objekata i prepoznatljivih cjelina iz prošlosti. Panoramom naselja dominira barokna renesansna župna crkva Uznesenja Marijina sa zvonikom, crkva sv. Ivana, crkva sv. Roka uz koje je groblje, renesansna kuća, tj. kula Jakova Božićevića-Natalisa oko koje se razvija sklop kuća Ilić s baroknim perivojem, barokni ljetnikovac pjesnika Josipa Kavanjina, kaštel obitelji Marjanović, katakombe (koje su novo groblje) i kuća Definis u kojoj je zbirka pokućstva i umjetničkih predmeta. Kod crkve sv. Ivana nalaze se ruševine, odnosno temelji starokršćanske crkve iz 6. stoljeća.

Kada se „oškrine“ prošlost vidi se kako su se mještani bavili ribarstvom i vinogradarstvom, no vrijeme je učinilo svoje pa su ove grane zamijenjene maslinama i turizmom. Slabljenjem poljodjelstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća otočani napuštaju svoja područja i odlaze u Sjevernu i Južnu Ameriku. Bračani Sutivan nazivaju Stivan, a u prošlosti je imao nekoliko imena, poput Vila Stivani, Stiuano, Stivano, Santo Giovanni; jasno je da su toponimi mjesta vrlo stari, a samim tim i Sutivan.

Izvor: visitsutivan.com
Više u kategoriji: kulturna baština
D. Šabić, mag. nov.