Apolitični

Sajam umjetnina Nesvrstani: Od skulptura za 27.000 € do prve ponude NFT-a u Hrvatskoj

Posjetili smo sajam umjetnina Nesvrstani u zagrebačkoj Laubi, provjerili ponudu 13 galerija i 20 nezavisnih umjetnika i trendove tržišta umjetnina. Sajam traje do 20. lipnja

Za pandemijske prilike na prilično svečanom otvaranju Boutique Art Faira Nesvrstani u zagrebačkoj Laubi sve je vrvjelo od ljubitelja umjetnosti.

Sajam koji će trajati do 20. lipnja prava je prilika da po sajamskim cijenama kupite radove koje izlaže čak 13 galerija i 20 nezavisnih umjetnika.

Tako ćete za grafike Ivana Kožarića koje izlaže Galerija S iz Koprivnice izdvojiti oko dvije i pol tisuće kuna, za Laubine slike Edite Schubert koje ćete rijetko vidjeti na tržištu i do 140.000 kuna, a želite li kod kuće slavnu skulpturu “Odbjegla iz raja” Marije Ujević Galetović, novčanik će vam ostati lakši za više od 200.000 kuna (27.000 eura). No ima li uopće na hrvatskom tržištu ljudi toliko dubokih džepova?

A bez obzira na godine, sve medije i sve strategije zastupa Galerija Poola iz Pule, koja je ove godine odlučila, prva u Hrvatskoj, u ponudu staviti i NFT-ove, za kojima je poludjela zapadna umjetnička scena. – To su non-fungible tokeni, digitalni zapisi koji se prodaju na specifičnim mrežama u specifičnim valutama, odnosno kriptovalutama. To je velika novost u svijetu umjetnina, a mi se trudimo ići ukorak sa svjetskim trendovima – otkrio nam je Bojan Šumonja iz Poole te dodao da je za sada u NFT-ove svoje radove pretvorilo pet umjetnika, Stjepan Šandrk, Pavle Pavlović, Zlatan Vehabović, Lovro Artuković i Martina Grlić, a koje možete vidjeti i uživo na Nesvrstanima.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay