Sajam otočkih proizvoda ‘Puna usta otoka’ od 1. travnja u trajektnoj luci
Svaki tjedan u trajektnoj luci očekuju se proizvođači s drugih otoka…
Sajam otočkih proizvoda, znakovitog naziva ‘Puna usta otoka’, održat će se od 1. travnja do 1. svibnja i to u trajektnoj luci u Splitu. Svaki dan s početkom u 9 sati na ‘Best of islands’ otočnom info pointu, organizatori pozivaju da posjetitelji kušaju u kupe vrhunske otoče proizvode – vino, med, ulje, kolače, da uživate u otočkim rukotvorinama i njima uljepšate svoj dom ili razveselite nekog drugog.
Svaki tjedan u trajektnoj luci očekuju se proizvođači s drugih otoka…
– U posljednje su vrijeme svima puna usta otoka, kada se približi ljeto, kada se njima treba pohvaliti, kada se o njima treba zabrinuto pričati, ali ne i kada je potrebno pomoći riješiti konkretne probleme s kojima se otoci i otočani suočavaju. Neki od tih problema su i slaba vidljivost malih proizvođača, plasiranje njihovih proizvoda na tržište i generalno ostvarivanje uvjeta za kvalitetan život na otoku, kroz vlasitit rad – poručuju organizatori.
Barem djelomičnom rješenju tog problema posvetili su se u agenciji ‘Best of Brač’, te zajedno s Pokretom otoka – međuotočnom platformom za umrežavanje otočana, odlučili otvoriti prostor svim zainteresiranim otočkim proizvođačima da lakše plasiraju svoje proizvode. Rezultat javnog poziva je sajam otočkih proizvoda…
RASPORED
1.-6. travnja | ŠOLTA | vrhunsko vino i izvorno maslinovo ulje Tomislava Purtića, med Zlatka Matića, mediteranski žar i boje Vicka Buktenice, ljekovito i aromatično bilje u kozmetici Šeile Balić, šoltanski paprenjak Danice Listeš. Predstavit će se i Rina Klarić Marković s ponudom privatnog smještaja, Tihana Mravak Sivić, direktorica prodaje baštinskog hotela Marinis Marchi, Petar Glavurtić, pružatelj usluga u obiteljskom turizmu.
7.-13. travnja | KORČULA | predstavit će se kulturno-umjetnička udruga Naši trudi koja okuplja 15-ak afirmiranih i neafirmiranih umjetnika i kreativaca iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Članovi udruge izrađuju tradicionalnim tehnikama originalne autohtone proizvode od prirodnih materijala pronađenih lokalno, koji su zastupljeni u Dalmaciji. Potom, izvorne korčulanske poslastice, klašuni, cukarini, krokanti od mindeli, kolačići od haruba predstavit će Škatula. Priču s Korčule upotpunit će Sanja Protić koja stiže s maslinovim uljem, kantarionovim uljem, sapunima, nagrađivanim džemovima, arancinima, ušećerenim bademima.
14.-20. travnja | HVAR | Promociju otočkih proizvoda sa Hvara otvaraju posebne platnene torbe Nine Bogdan. Hvar će se predstaviti i vrhunskim ekološkim crnim vinom Nikše Zaninovića, potom proizvodima od nezaobilazne lavande Berislave Curin, odličnom prirodnom kozmetikom Jerka Pajine te brojnim zanimljivim rukotvorinama, uljima, slasticama i proizvodima od lavande vještih Hvarana i Hvaranki okupljenih u udrugu Trim.
21.-27. travnja | VIS | Višani stižu s nagrađivanim ekstra djevičanskim maslinovim uljem Željka Vojkovića, proizvedeno od masline sa njihova imanja integrirane proizvodnje u Podstražju.
28.-30. travnja | IST | Mjesec završava sa šarenom i veselom ponudom suvenira s otoka Ista koje izrađuje Mirela Maurin od kamena, drveta, tkanina, s mnogo boja i uzoraka…
Od 1. svibnja | BRAČ | Od svibnja, ponudu ovog prostora krasit će proizvodi agencije Best of Brač i njenih partnera i suradnika.