Apolitični

Sajam cvijeća Zadarske županije

Uz Pašmanski kanal s čarolijom otoka, od kojih najviše nalikuje srcu jedan, otočić Galešnjak, koji je postao slavan zahvaljujući Googleu, do kraljevskog Biograda smjestilo se mjesto Sveti Filip i Jakov.

Mjesto je od davnine bilo dom vrsnim poljodjelcima i ljetnikovcima plemenitaša, od kojih su najveći trag ostavili grofovi Borelli. Čistog mora i lijepih plaža, odavno predano turizmu, ali i okolišu što potvrđuje stoljetnim perivojem Borellija kao i dugogodišnjom tradicijom Sajma cvijeća zadarske regije. Sve to prati mediteranska atmosfera i omiljena klapska pjesma. Tradicionalna manifestacija održava se od 24. do 26. travnja u atraktivnom Sv. Filipu i Jakovu i okuplja veliki broj izlagača i sudionika. Uz ponudu cvijeća i raznih proizvoda na prigodnim štandovima posjetitelji mogu uz zabavni program vidjeti novitete cvjetnih instalacija, kreativne radionice, cvjetni korzo, modne revije, a nastupit će i mažoretkinje, i moći će se probati cvijeće u potpuno novom obliku – kao gastronomski užitak. Dodajmo kako i djeca tradicionalno svake godine sudjeluju na Festivalu cvijeća, a poseban naglasak je na razvijanju ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi.

„Što je proljeće bez cvijeća?“

Cvijeće je odavno pronašlo svoj put kako da se odmakne iz okvira klasičnih vaza. Da biste složili savršen aranžman nije dovoljno samo lijepo cvijeće, potrebno je puno mašte i rad vještih ruku. Svoje viđenje i asocijacije u svjetovima i spojevima cvijeća i glazbe vanjskim instalacijama prezentirat će cvjetna aranžerka Nives Stančin Oros. Udruga za unaprjeđenje cvijeća Viola Odorata pod voditeljskom palicom gđe Davorke Bobanović predstavlja se izložbom lustera i lampi u neobičnom izdanju pod nazivom „Cvitno svitlo“ te postavom stola u vintage stilu na temu vjenčanja. Wed-studio Zadar predstavit će se s bajkovitim kutkom na temu vjenčanja. Poljoprivredno-prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića predstavit će se, pak, s vanjskom cvjetnom instalacijom na temu vjenčanja pod nazivom „Krevet od ruža“.

„Spiza od cvića“

Jeste li ikad probali kremu od ruža, slatki kruh s nevenom ili tortu od sira i maslačka? Upotreba jestivog cvijeća nije trend već je prisutna još od antičkih vremena. Neki se cvjetovi često koriste u kulinarstvu za obogaćivanje okusa pripremljenih jela ili kao dekoracija brojnim slasticama. Okuse priče o cviću kao sastavnom dijelu jela pripremit će gđa Viktorija Čolić-Serdar i Udruga kuhara Biograd na Moru.

Uživajte u neodoljivim bojama, suncu, mirisu cvijeća, letu leptira i osmjesima djece na Sajmu cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu!

Izvor: zadar.hr; sv-filipjakov.hr
Više u kategoriji: Zdravlje; Moda; Život
D. Šabić, mag. nov.