Apolitični

SAD predlaže zakon koji bi zabranio Appleu da predinstalira svoje aplikacije na iPhone!

Cook na mukama, EU želi razbiti čvrste okove App Storea

Pred Appleom bi moglo biti zanimljivo razdoblje – regulatorna tijela s obje strane Atlantika žele smanjiti njegov dominantni položaj na tržištu.

U Europskoj uniji trenutačno se raspravlja o dva zakona kojima bi se regulirao rad velikih međunarodnih tehnoloških kompanija – Digital Services Act (Zakon o digitalnim uslugama) i Digital Markets Act (Zakon o digitalnom tržištu). Dok se DSA fokusira na online oglašavanje, DMA se fokusira na kompanije s velikim brojem korisnika (kao što su Google, Apple i Amazon) te predviđa pravila koja bi te kompanije prisilila da svoje platforme otvore i za konkurente.

Cooku posebno smeta to što bi, ako zakon bude prihvaćen i uđe u primjenu, Apple morao omogućiti instaliranje aplikacija na svoje uređaje i mimo App Storea – preko interneta ili u drugim trgovinama aplikacija. Naime, trenutačno korisnici Appleovih uređaja mogu (legalno) preuzimati i instalirati aplikacije na svoje uređaje (iPhone i iPad) samo u App Storeu. Za Apple to je jedini način na koji mogu osigurati “visokokvalitetne aplikacije i spriječiti širenje malwarea”.

Stoga je upozorio kako bi omogućavanje instaliranja aplikacija preko drugih kanala naštetilo privatnosti i sigurnosti korisnika.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay