Apolitični

Sad ni ugljen više neće biti prljav…

Suočena s teškom energetskom neizvjesnošću, Europa na sve moguće načine želi ubrzati provedbu Zelenog plana, no raspoloživi novac za investiranje u obnovljive izvore energije sada se troši na rekordno skupe energente fosilnog podrijetla!

U takvim okolnostima nuklearna energija već je proglašena održivom, a pojavili su se i zahtjevi da se i s ugljena skine oznaka prljavosti. Usput rečeno, tona ugljena je s 80 dolara prije godinu dana došla na 400 dolara

Zelena tranzicija nikada nije bila prioritetnija, gotovo da se moglo i pretpostaviti da će to biti glavne poruke koje će se slati iz nebrojenih izvora iz Europske komisije nakon što je počeo rat u Ukrajini i nakon što je Europa napokon osvijestila koliko je energetski ovisna u ruskom plinu.

A taj je energent preko noći postao simbol rata i razaranja, pa je sasvim logično i očekivano da je energija iz obnovljivih izvora postala sinonim za slobodu i miroljubivost.

A takvu je energetski miroljubivu politiku EU i odredio prije rata i to europskim Zelenim planom, odnosno strategijom EU za postizanje cilja klimatske neutralnosti do 2050. i neto smanjenja emisija od 55 posto do 2030. u odnosu na 1990. godinu, pa i ne čudi da se na toj politici sad gradi imidž nove Europe koja ne želi biti energetska kukavica.

I sada kad je neprijatelj doslovno pred svojim vratima, svi bi činovnici u Bruxellesu htjeli da se ta tranzicija prema zelenoj energiji dogodi preko noći.

No izgledi za to zasad su vrlo, vrlo slabi.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay