Apolitični

„Sačuvajmo CMIJ – očuvajmo tradiciju!“ – hvalevrijedna akcija

Za smilje kažu da ima bezvremensku ljepotu, božanstveni miris, slatkoću, slojevitost koju su ljudi iskoristili prvenstveno za estetsku i kozmetičku uporabu. A kako je uvriježeno vjerovanje da pomlađuje ljude, uljepšava lice te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu, ta moć smilja približila je čovjeka ovoj biljci.

No kako se nastoji zaštiti mnogo toga, pa tako i branje ovih ljekovitih stabljika, pokreću se akcije očuvanja ljekovitog smilja. Jedna takva, pod nazivom „Sačuvajmo CMIJ – očuvajmo tradiciju!“, održava se ovih dana u Veloj Luci u suradnji s udrugama Trtajun i Luško lito i Turističkom zajednicom.
Naime, na ovom atraktivnom otoku, za smilje koristi se naziv cmij. Ističu da prvenstveno za cilj imaju očuvanje tradicije običaja „kađenja“ u Veloj Luci i zaštite smilja, odnosno cmija, čija je prirodna populacija na području Vele Luke ugrožena.

Organizirali su kroz akciju nekoliko koraka zaštite koji su društveno i medijski promovirani, a to su:
– nikako ne čupati biljke s korijenom, a prilikom branja cmija trebaju se obvezno koristiti škare
– ne brati mlade biljke; treba ih ostaviti da narastu veće do sljedeće godine
– ne pobrati sve biljke na jednom terenu; ostaviti barem nekoliko biljaka koje će nakon cvatnje razviti sjeme i same se prirodno razmnožiti te tako stvoriti nove mladice i pokriti područje sa smiljem.

Zahvaljujući dobrim ljudima koji vole prirodu, ljepši i zdraviji način života i čist okoliš, ovakve akcije i vide svjetlo dana. Pridružite se i vi akciji očuvanja smilja, tj. cmija.

Više u kategoriji: Zdravlje

D. Šabić, mag. nov.