Apolitični

S promocije djela Knjiga za divlju ženu poručeno: Ti si ta!

Narodna knjižnica Omiš mjesec knjige otvorila je književnom večeri u sklopu koje je ugostila dvije dame čija je uloga u kulturi čitanja općenito, ali i s posebnim naglaskom na čitanje hrvatske literature jako bitna, a to su mlada književnica Ingrid Divković i osnivačica Facebook stranice i bloga Čitaj knjigu! Alis Marić.

Književnu večer otvorila je ravnateljica Narodne knjižnice Omiš Svjetlana Buljević koja je toplim govorom dobrodošlice pozdravila sve prisutne. Alis Marić, pokretačica je Facebook stranice Čitaj knjigu! koja okuplja preko dvjesto tisuća ljubitelja književnosti i kulture čitanja. Ingrid Divković književnica je koja je svoju publiku zadobila prvim književnim naslovom J*** li vas ego?, a prije nekoliko mjeseci izdala je i drugu knjigu pod nazivom Knjiga za divlju ženu.

Ravnateljica Narodne knjižnice Omiš, Svjetlana Buljević, u uvodnom govoru naglasila je da joj je veliko zadovoljstvo ugostiti Ingrid i Alis povodom mjeseca knjige, budući da već dugo vremena prate blog i Facebook stranicu Čitaj knjigu, ali i književni rad autorice Ingrid Divković.

Prva knjiga Ingrid Divković J*** li vas ego? već je doživjela nekoliko izdanja te veliku popularnost, a drugi književni rad mlade autorice Knjiga za divlju ženu nastao je po uzoru na knjigu Žene koje trče s vukovima Clarisse Pinkole Estes. Ovu priliku Ingrid je iskoristila za promociju svoje druge knjige Knjiga za divlju ženu, ali ju je vrlo vješto usporedila i s idejom na kojoj je nastala i njena prva knjiga.

Osim Ingrid Divković, u knjižnici se publici obratila i kreatorica stranice Čitaj Knjigu! Alis Marić koja je nakon dvadeset godina rada u korporativnim tvrtkama napustila svoj posao i posvetila se svojoj iskonskoj ljubavi, a to je čitanje te promociji navike i ljubavi prema čitanju.

Alis Marić posebno se zahvalila svim prisutnima u knjižnici nakon čega je ih je upoznala s konceptom stranice koju vodi, ali i sa svim popratnim životnim situacijama s kojima se susretala, kao i s onim konačnim zaključkom o tome kako uvijek treba pratiti svoje srce, pa čak i kada se čini da je cijeli svijet protiv vas. Ingrid i Alis prvi put su se susrele prije nešto manje od dvije godine, a novo poznanstvo potaklo je mladu autoricu na objavu svoje druge knjige te dijeljenje svojih pozitivnih poruka s ostatkom hrvatske, a nadamo se uskoro i šire publike.

Prema riječima Ingrid Divković, Knjiga za divlju ženu je svoj insprativni predložak imala u djelu Žene koje trče s vukovima, a ovo je njena verzija viđenja istog u malom, no na način koji nju prezentira kao originalnu autoricu.

Knjiga za divlju ženu – „Ti si ta!”

Knjiga za divlju ženu zapravo su poetski zapisi i kratke priče koje vas zadržavaju sada i ovdje u ovom trenutku. Tko je divlja žena? To je svaka iskrena žena koja živi u sadašnjem trenutku te ona koja vjeruje u život i slobodu. Ono što sam uvela u ovu knjigu jest odmor nakon svakih desetak stranica. To su zapravo prazne stranice, tj. prostor za vas, prostor na kojem vi ispisujete svoje misli, a na taj način stvarate povezanost sa mnom, tj. s autoricom. Te prazne stranice moj su poklon vama. Ako okrenete knjigu na zadnju stranicu vidjet ćete da tu piše: „Ti si ta”. E pa, vi ste ta divlja žena, a ova knjiga je moj poklon vama. – zaključila je Ingrid Divković pozivajući sve prisutne da pročitaju knjigu koju je ona napisala kao mjesto utjehe, tj. mjesto koje nas opušta i veseli u trenutcima kada nam je pomoć najpotrebnija.