Apolitični

S poštovanjem čestitamo Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba, s poštovanjem gledamo na vas posebno na današnji dan (01.10) koji se obilježava u cijelom svijetu kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se treba prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.
Svjetska skupština UN-a o starenju, koja je održana 1982. u Beču, preporučila je da se jedan dan u godini posveti starijim osobama i njihovim problemima, te je proglasila 1. listopad Međunarodnim danom starijih osoba.
Njegovim se obilježavanjem naglašava potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene, te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja.

Međunarodni dan starijih osoba

Ovaj dan je prigoda da se i glasnije progovori o pravima ljudi, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike, često vrlo teški, a u nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka.
U Splitu su tako jutros održane dvije akcije. U Marmontovoj ulici su članovi i zaposlenici centra Zlatno doba Udruge MI dijelili promotivne materijale i mandarine, a sve uz pjesmu. Katolička udruga Lovret (za pomoć starijima i nemoćnima) i udruga Zajedno organizirale su prigodan program u Domu za starije i nemoćne osobe Matošić. Djeca su igrala neke stare dalmatinske igre (poput franja) da bi se potakla međugeneracijska solidarnost, a izloženi su i ručni radovi djece i starijih osoba.
Starijim osobama čestitku je uputila ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić Rožman.
– Čestitam ovaj dan svim generacijama koje su svojim radom i požrtvovnošću ugradili dio sebe u našu svakidašnjicu. Obilježili ste prošlost i dali nam smjer za budućnost i na tome Vam zahvaljujem. Uz želju da aktivno sudjelujete u svim područjima našeg života primite moje iskrene želje za dobro zdravlje i još puno lijepih trenutaka u krugu vaših najmilijih – poručila je ministrica.