S KONFERENCIJE ZA NOVINARE: GASTRO GET SUDAMJA 2017: SLAVIMO NAMIRNICE I TRADICIJU – GASTRO GET I EKO FJERA: OD POLJA DO PJATA
Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 27. travnja u restoranu O’zlata u Splitu, predstavnici Gastro Geta i direktorica Turističke zajednice grada Splita najavili su gastronomsko-sajamsko-kulturni program ovogodišnje Sudamje.
-Sudamja je pred nama i ugostitelji iz Udruge Gastro Get organizirali su gastro festival koji će zasigurno ne samo oduševiti splitske građane, koji će se zbog njega rado spustiti u grad, već i goste. Svi restorani nalaze se unutar Dioklecijanove palače, u srcu našeg grada i trudit ćemo se njegovati tradiciju – kako u odabiru menija, tako i u odabiru namirnica. Program Sudamje je službeno počeo: 1., 2. i 3. svibnja naša kulturno-umjetnička društva i klape 4. i 5. svibnja nastupat će na gradskim ulicama i trgovima, a sve to uz prekrasnu gastro kulisu, zahvaljujući ugostiteljima koji su pripremili divnu gastro priču temeljenu na tradicijskim ukusima i namirnicama – najavila je direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić.
Predstavnik Gastro Geta, Vedran Sučić, kazao je kako je cjelokupni program osmišljen tradicijski, a temelji se na hedonizmu, kao sastavnom dijelu Sudamje. Najavio je i prateći sajamski i kulturni dio programa, kao i tombolu.
-Za ovaj gastro festival odabrali smo četiri namirnice, a to su motar, kadulja, datulje i kozletina. Sve su to “hrabrije” namirnice koje se rjeđe koriste u našim kužinama i time smo htjeli probuditi tradiciju. Neki od ugostiteljskih objekata imat će svoje verzije gastro tombole. Kad je u pitanju sajamski dio – u našim ugostiteljskim objektima bit će izložene rukotvorine i umjetnički radovi, tako da će čitav get na neki način slaviti gastro Sudamju.
Sučić je kazao kako gastro festival ima punu podršku Turističkih zajednica grada Splita i Županije, a cilj je promocija Splita i županije kao ozbiljne gastro destinacije.
-Zadovoljni smo i suradnjom s razvojnom agencijom RERA SD, koja promovira obiteljsko poljoprivredna gospodarstva. To konkretno znači da bez njihovih namirnica koje su vrhunske kvalitete, ne možemo ni mi napraviti vrhunska jela. Na EkoFjeri, 19. i 20. svibnja, naši restorani će dodatno proširiti ponudu namirnica iz OPG-ova – istaknuo je Vedran Sučić.
-Ponosna sam što sam dio festivala i htjela bih da ovaj projekt zaživi dugoročno. Naša je ideja da vratimo život u ovaj dio grada, jer Splitu treba jedno ovakvo specifično gastro obilježje, kako bi i domaćima i stranim gostima pružili zanimljivu ponudu – kazala je Daniela Milišić iz restorana O’zlata.
Sara Alfirević Vrsalović iz Mazgoona je naglasila da je posebno veseli što je domaća publika prepoznala gastro festival.
-Posebnost ovog festivala je što smo odredili jednu temu, koju će svaki od naših restorana pripremiti i prezentirati na svoj način – kazala je Alfirević Vrsalović.
Nakon konferencije za novinare, chefovi iz svih restorana Gastro Geta predstavili su svoje festivalske jelovnike, koje vam šaljemo u zasebnom dokumentu.
GASTRO GET SUDAMJA 2017. – JELOVNICI
Uje oil bar
- Bruskete motar i panceta
- Domaći njoki s kaduljom
- Teća kozletine s povrćem
- Splitska torta s datuljama
Galerija Food
- Terina od kozletine s kremom od kozjeg sira i motarom
- Ravioli s kozjim sirom, bobom i kaduljom
- Dugo pečena kozletina s povrćem i purom
- Hroštule s krem kozjim sirom, datuljama, limunom i kaduljom
GregoLevante
- Carpaccio od kozica i grdobine s motarom
- Svićica u šugu od datulja i smokava
- Kozlin s pršutom i kaduljom
Mosquito
- Tingul od kozletine po viški s vugavom, kaduljom i makarunima
- Mladi motar na lešo s kumpirima, kozjim sirom i poprženom kozjom jetricom
- Punjene datulje u preljevu od viškog prošeka
O’Zlata
- Dimljena sabljarka s datuljom i motarom
- Rižot s kozicama i motarom
- Kozletina, kadulaj, motar i kukuruz
- Slatkiš s aromom kadulje
Bajamont
- Hladna plata s ukiseljenim motarom (slane srdele, sir, panceta, motar, masline)
- Manistra s tunom i motarom
- Lešo kozletina s krumpirom i mrkvom
- Pečena kozletina s krumpirima
- Torta od čokolade s podlogom od datulja
Mazzgoon
- Pašteta od kozje jetre s medom od kadulje i brios pecivom
- Rižot od motara i sporo kuhane kozletine s pjenom od kadulje
- Kozletina na dimu
- Flambirani kozji sir s keksom od kadulje i sladoledom od datulja
Rodrigo
- Dimljena sabljarka s umakom od smokve, meda i senfa s motarom
- Domaći pršut s Kamešnice i Paški sir u ulju s rakijom od kadulje
- Datulje s kremom od mascarponea