Apolitični

O vjeri i štovanju Velike Gospe s fra Gabrijelom Hrvatinom Jurišićem

Slavljenje zvona i sviranje fanfara u 9.30 označilo je skidanje slike Gospe Sinjske i slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe u Sinju 15. kolovoza 2016. godine, u ozračju duhovnosti i vjere i pod budnim okom tisuća i tisuća vjernika iz cijele Hrvatske, susjedne Hercegovine, ali i iz dijaspore.
Sliku Gospe Sinjske u procesiji kroz grad Sinj nosili su: bogoslovi, alkari, alkarski momci, predstavnici hrvatske vojske, redovnice, predstavnici MUP-a, djevojke u narodnim nošnjama, predstavnici braniteljskih udruga, majke, vjeroučitelji, vatrogasci, profesori, glazbari, djelatnice Caritasa Župe Sinj, poduzetnici, medicinsko osoblje i druge crkvene i civilne udruge. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolita.

S fra Gabrijelom Hrvatinom Jurišićem

Vjera, štovanje lika velike Gospe kao nebeske zaštitnice i gotovo cijeli život druženje s vjernicima i vjerničkim pukom bio je povod za razgovor s fra Gabrijelom Hrvatinom Jurišićem koji je i, među ostalim, dobitnik županijske nagrade za životno djelo. Fra Gabrijel je kulturnjak, humanist, teolog, govori nekoliko starih jezika, izdavač i još bi se podosta moglo o njemu nadodati. No, za početak je govorio zašto vjernici iz svih krajeva Hrvatske, BiH i okolnih zemlja žele vidjeti Gospu, njen lik i djelo kao nebesku zaštitnicu svoga vjerničkog puka.
Iako nam je u razgovoru ponešto o sebi kazao, mi vam donosimo neke temeljne informacije o našem sugovorniku.

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić rođen je u Baškoj vodi 14. prosinca 1934. godine. U srpnju 2012. godine obilježio je svoj veliki jubilej, 60. obljetnicu svog fratarskog života, a ove godine proslavit će 55 godina svećeništva. U obrazloženju odluke o dodjeli Nagrade Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo navedeno je kako je fra Hrvatin Gabrijel Jurišić sudionik društvenih, crkvenih i kulturnih događaja, kako u svom matičnom samostanu u Sinju, tako i izvan Domovine, poglavito uoči velikih blagdana u hrvatskim katoličkim misijama u Americi, Australiji, Austriji i Njemačkoj. Fra Hrvatin Gabrijel glavni je i odgovorni urednik Zbornika „Kačić” od 1974. godine, koji donosi studije, rasprave i članke iz filozofije i teologije, te humanističkih, a dijelom i prirodnih znanosti. Fra Hrvatin Gabrijel pokrenuo je i nekoliko izdanja knjiga, glazbenih izdanja, ponovljenih izdanja i reprinta.
S punih 82 godina naš Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić ima još energije, želje. vjerujemo i mogućnosti. raditi i pisati te znanje prenositi na druge, stoga ovu priču završavamo njegovim riječima:
– S Božjom pomoću treba odvažno zakoraknuti u budućnost i bit će ostvarena i ona druga poznata riječ: Odvažnima i sam Bog pomaže!
Sretno Vam fra Gabrijele!