Apolitični

S Đorđem Peruzovićem uz kavicu i mikrofon

Već više od dvadesetak dana „pržimo” se i na 40 stupnjeva Celzijevih i baš bi svima kao osvježenje dobro došla antologijska pjesma „Di si bija bija kad je grmilo” koju je u prošlom stoljeću prvi put javno izveo doajen hrvatske glazbe i pozornica Đorđi Peruzović. U razgovoru nam otkriva da ljetni dio godine provodi opuštajući se uz hladne napitke, poneki nastup na Jadranu, te družeći s prijateljima i poznanicima, ponajviše u svom Splitu.

A Split je zaista prepun turista i raznih zabavno-glazbenih programa, kulturne manifestacije i drugih sadržaja u okviru Splitskog ljeta kojeg prati i naš sugovornik, s obzirom na to kako voli otići na dobar koncert, pogledati predstavu i susresti drage ljude. Jedan od njih je i vaš potpisnik redaka koji je u razgovoru s renomiranim pjevačem zabilježio:
Đorđi, i ove godine ste na svoj strastven način doprinijeli kvalitetnijem umjetničkom sadržaju Splitskog festivala?
– Tako je Denis, iako sam se od prije dvije godine oprostio od natjecateljskog dijela Prokurativa, rado sam se odazvao doprinijeti večeri našeg Fiamenga, ali i dragog i poštovanog Joška Banova koji je posebno nagrađen za svoj glazbeni stvarateljski rad otpjevavši njihove pjesme s radošću i ljubavlju.
Kada je riječ o vašem glazbenom opusu mnoge bi brojke i događaji mogli bi se svrstati u knjigu rekorda.
– Na Splitu sam pjevao punih pedeset puta, oli ti ga pola stoljeća, to je zaista za Guinnessovu knjigu rekorda: Bilo je tu uspona i padova, ali više lijepih i ugodnih, dobio sam mnogo nagrada i pljeska, a neke su pjesme pokazale svoju pravu istinsku vrijednost, te se pjevaju i danas.

Kada su festivali u pitanju Split vam je poseban i u srcu – koji vam je period bio najuspješniji?
– Po meni su najbolje godine festivala bile su od 1965. – 1980. Puno toga se promijenilo tijekom godina, sada su došli novi načini prezentacije pjesama, ali i ove godine je Splitski festival u znaku uspješnosti prvenstveno zbog velikog odaziva gledatelja, ponovno se stvorio šušur i dodatni moving. Dakle, publika se ponovno vraća svom dragom i poštovanom mjestu – Prokurativama.
Pogledate li ponešto iz Splitskog ljeta?
Svakako kad imam mogućnost i organizirano vrijeme rado sam dio kulturnog miljea u gledalištu, jer Split je moj grad u kojem živim i kojem još uvijek mogu pokloniti ljubav i kulturu glazbom i javnim radom.

Đorđi, čuvajte se ovih paklenih vrućina, želim vam dobre nastupe i ugodna druženja.
– Zahvaljujem dragi Denis, i tebi puno uspjeha.
Još jednom zahvaljujem.

Više u kategoriji: glazba
D. Šabić, mag. nov.