Apolitični

Rusko veleposlanstvo ‘pod opsadom’: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju

Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva – kažu nam iz veleposlanstva.

Tisuće Hrvata ovih dana ‘opsjeda’ veleposlanstvo Rusije u Zagrebu samo s jednim ciljem – domoći se ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. Svakoga dana u ruskom veleposlanstvu odgovaraju na desetke i desetke upita građana Hrvatske, što telefonom što emailom, o tome kako do njihova cjepiva.

Građani tako pitaju mogu li se doći cijepiti u veleposlanstvo ili mogu li ga tamo kupiti. Zanima ih gdje i kako uopće mogu do cjepiva, a jedan dio ljudi želi znati može li jednostavno kupiti kartu, uputiti se prema Rusiji i tamo primiti Sputnik V.

Velik interes Hrvatske, ali i građana Rusije s prebivalištem u Hrvatskoj, za ruskim cjepivom nastao je nakon objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V u časopisu The Lancet 2. veljače.

U toj fazi je sudjelovalo 20.000 ispitanika u shemi s dvije doze cjepiva. Prema podacima iz uglednog svjetskog časopisa, to je cjepivo djelotvorno 91,6 posto kod simptomatskih oblika COVID-19.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay