Apolitični

Rusko cjepivo protiv koronavirusa testirat će se na 40.000 ljudi

Masovno testiranje prvog ruskog potencijalnog cjepiva protiv COVID-19, koje je dobilo odobrenje ruskih vlasti, obuhvatit će više od 40.000 ljudi i nadzirat će ga strano znanstveno tijelo, kazali su u četvrtak dužnosnici koji razvijaju projekt.

Objavom pojedinosti o trećoj fazi kliničkih testiranja, koja počinje idući tjedan, proizvođači cjepiva žele utišati zabrinutosti nekih znanstvenika zbog oskudnih podataka o tom cjepivu koje je Rusija do sada objavila.

Cjepivo je nazvano Sputnik V., po prvom svjetskom satelitu koji je lansirao bivši Sovjetski Savez. Ruske vlasti i znanstvenici hvale kao kao sigurno i učinkovito nakon dvomjesečnog testiranja na ljudima manjeg opsega, čiji rezultati još nisu objavljeni. No zapadni stručnjaci su sumnjičavi i upozoravaju da ga se ne koristi dok se ne provede uspješno testiranje odobreno s međunarodne razine.

“Niz zemalja vodi informativni rat protiv ruskog cjepiva”, ustvrdio je Kirill Dmitriev, voditelj Ruskog fonda za izravna ulaganja koji podupire razvoj cjepiva. Podaci o cjepivu bit će objavljeni u znanstvenom časopisu ovaj mjesec, dodao je u razgovoru s novinarima.

Rusija je zaprimila narudžbe za do milijardu doza cjepiva iz cijelog svijeta, a ima kapacitete za proizvodnju do 500 milijuna doza na godinu putem proizvodnih partnerstava, rekao je.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay