Apolitični

RUSI LIKUJU ‘Vaše cjepivo ima učinkovitost od 90 posto? E, pa naš Sputnik V je još efikasniji‘

Privremeni rezultati temelje se na ispitivanjima koja su provedena na 16 tisuća osoba koje su primile obje doze dvodoznog cjepiva

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) u srijedu je ustvrdio da su privremeni rezultati ispitivanja pokazali da rusko cjepivo protiv Covida-19 Sputnjik V ima 92-postotnu učinkovitost, piše Reuters.

“Pokazujemo, temeljem podataka, da imamo iznimno učinkovito cjepivo”, rekao je voditelj RDIF-a Kiril Dmitrijev te dodao da je to vijest o kojoj će oni koji su razvijali cjepivo pričati jednog dana svojim unucima.

Privremeni rezultati temelje se na ispitivanjima koja su provedena na 16 tisuća osoba koje su primile obje doze dvodoznog cjepiva. Privremena analiza provedena je nakon što se 20 sudionika istraživanja zarazilo Covidom-19 te nakon što se proučilo koliko njih je dobilo cjepivo, a koliko placebo.

Treća faza ispitivanja cjepiva koje je razvio Istraživački centar Nikolaj-Gamaleja odvija se u 29 klinika diljem Moskve, a u njemu sudjeluje 40 tisuća volontera. Četvrtina njih primit će placebo.

RDIF tvrdi da su šanse da će se osoba koja je cijepljena Sputnjikom V zaraziti Covidom 92 posto manje nego kod osoba koje su dobile placebo. To je puno više od 50 postotne učinkovitosti koju zahtjeva Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay