Apolitični

Rukopis izvan umjetničkih matrica u Hrvatskom muzeju naive

Ove srijede 26. listopada, s početkom u 19 sati, Hrvatski muzej naivne umjetnosti u Zagrebu poziva vas na otvorenje izložbe pod nazivom „Fra Ambroz Testen – Rukopis izvan umjetničkih matrica”.

Autorica izložbe „Fra Ambroz Testen – Rukopis izvan umjetničkih matrica” jest povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat.

Samozatajni franjevac i samouki slikar

Umjetničko djelo samoukog slikara fra Ambroza Testena monografski je prikazano 1982. godine, nakon čega je njegova slikarska autentičnost i zanimljiva kontrastivnost izraza, boje i optički nejasnog i definiranog postala izrazito cijenjena i hvaljena.

Samozatajni franjevac i samouki slikar svoje je umjetničke radove stvarao u skrušenom samostanskom načinu života i duhovnosti, a njegovi radovi danas prikazuju cijelu poetiku njegove osobnosti i umjetničkog osjećanja.

Živeći na margini, u vrlo uskom krugu ljudi unutar samostana, fra Amroz Testen svoju je duhovnost i želju za stvaranjem radosno prenosio na papir, pa je tako nastao vrlo visok broj njegovih crteža i slika. Nesebično je dijelio svoju umjetnost, pa je tako i nepovratno izgubljen veliki broj radova koje je Testen poklanjao prelazeći iz samostana u samostan.

Dante kao inspiracija

Testenovi radovi odraz su njegove duhovnosti, koja nije uvijek bila isključivo religiozna, o čemu svjedoče i motivi iz svjetovnoga života. Ipak, njegova najviša umjetnička inspiracija bila je djelo Dantea Alighierija – Božanstvena komedija, koja ga je vodila u prikazu njegovog kritičkog promišljanja o vanjskome svijetu.

Izložbu „fra Ambroz Testen- Rukopis izvan umjetničkih granica” sačinjavaju tridesetak crteža nastalih u Testenovoj posljednjoj stvaralačkoj fazi. Crteži su nastali u tehnikama tušem, pastelom i akvarelom.

Uz četiri crteža fra Ambroza Testena koja su otkupljena za zbirku Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu, na izložbi će se naći i radovi posuđeni iz Franjevačkog samostana sv. Bernardina u Kamporu na otoku Rabu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te djela iz nekoliko privatnih zbirki.

Izložba „Fra Ambroz Testen- Rukopis izvan umjetničkih matrica” u zagrebačkom muzeju naive bit će otvorena sve do 13. studenoga.