Apolitični

Rujansko kulturno ljeto u Makarskoj

Rujansko kulturno ljeto u Makarskoj ne miruje, već dapače privlači goste  i turiste istom snagom i kvalitetom kao i u prethodnom mjesecu.

Festivalski dio programa ovogodišnjeg Makarskog kulturnog ljeta je okončan, ali zabava i kultura idu dalje. Turistička zajednica i za rujan je pripremila cijeli niz događanja. Rujanski program počeo je nastupom splitske americana skupine „058”, 1. rujna na Kačićevu trgu. A nastavljen je s već tradicionalnom Večeri dalmatinske šansone kod Arbuna na Plišćevcu. Kolovoz su ispratili koncert klape „Srdela” na Trgu Tina Ujevića, te koji dan ranije nastupom slovačkog folk banda „Borovienka” na Kačićevu trgu.


Ansambl / klapa Adria i ove je godine, u petak 2. rujna, ispred Arbuna nastavila koncertima pod nazivom „Večer dalmatinske šansone”. Repertoar sastavljen od poznatih dalmatinskih skladbi, pretežito nostalgičnog ugođaja, raspjevana Klaudija Vuković (uistinu je „pustila” glas te večeri) i ekipa prošetali su Mediteranom i Dalmacijom praćeni velikim pljeskom brojne publike, a sjetnom ozračju ranorujanske večeri, pod krošnjama arbunovog štekata, svoje je sevdah mirodije dodao i sarajevski Bečanin Slaviša. Ni to nije sve, bilo je tu i soula iz „gospel marinade” – bis je bio neizbježan! Bravo Adria, e da je bilo još malo prave dalmatinske šansone (ali nema veze, bit će).

Rujansko kulturno ljeto

Prvoga dana rujna kulturno- zabavnu jesen najavila je splitske americana skupina „058”. Sjajni splitski glazbenici već su poznati makarskoj publici, a ovaj put su se predstavili u izmijenjenoj postavi. Naime, uz Branka Mamuta, Predraga Lovrinčevića, Tonija Silobrčića, Željka Marčine i Tomislava Primorca, umjesto Ane Opačak koja je pjevala prošlog ljeta, nastupila je pjevačica Nera Šulentić. Fino začinjeno bluesom i country-em, smirujuće americane izmamilo je komplimente i neskriveno zadovoljstvo brojne publike. Pravi koncert za smiraj sezone, pravi glazbenici i prava glazba na pravom mjestu, Uistinu je kvalitetan taj band – taj „058”! Puno sreće na gostovanju u SAD-u!
Ne treba ih posebno predstavljati. Ne ljubiteljima klapske pjesme, a posebno ne Makaranima. Nakon 50 godina neprekidnog rada „Srdela”, premda pomlađena i dalje osvaja srca, što je potvrdila i ovim koncertom na Trgu Tina Ujevića 30. kolovoza. Lijepo ih je čuti, lijepo je na pozornici vidjeti dvije generacije Gilića, oca Nikšu – člana izvorne postave iz 1967. i sina mu Jakšu, i lijepo je čuti publiku koja uvijek traži još. „Srdela” je dobitnik srebrne plakete ovogodišnjeg Festivala klapa uz mandoline i gitare, a Nikša koji je ujedno i začetnik tog izvorno makarskog festivala klapske pjesme zgodno je to komentirao. – Već četiri godine uzastopno dobivamo srebrenu plaketu na ovom festivalu. Pobjednici se smjenjuju, ali mi ostajemo. Pa vi vidite što je bolje.


Više se teško i sjetiti kada su članovi folklornog ansambla „Borovienka” iz Slovačke prvi put nastupili u Makarskoj. U svakom slučaju, ovo je bila 14. ili 15. sezona da veseli folk prijatelji u Makarskoj, na svoj osebujan način, priređuju pravi mali glazbeni party. Malo ih je ove godine bura premjestila s 23. na 25. kolovoza, ali to ih nije spriječilo da okupe velik broj sličnih veseljaka željnih plesa i zabave. Uz tradicionalne slovačke, te niz evergrin uspješnica, ekipi iz Borovienke nije nikakav problem obraditi i na svoj način izvesti i nešto novijeg datuma poput Daft Punka. Pravi je doživljaj i za uši i za oči biti na Kačiću kada nastupaju ti slovački glazbenici koji, onako usput – tek da predahnu, nakratko mikrofon prepuste nekoj mladoj, ali uvijek izvrsnoj pjevačici.