Apolitični

Rujan u Muzeju grada Trogira

Red arheologije, red umjetnosti, red arhitekture i red etnografije… pa nekoliko redaka o putovanju kroz vrijeme i pokoji o vremenu školskih i domaćih redova, pardon – radova nekad… ovo su najavne riječi dobrodošlice u Muzej grada Trogira tijekom rujna. U prvom dijelu ovog mjeseca na redu je arheologija, potom posjetitelji mogu uživati u umjetničkim eksponatima, pa nizom arhitektura, etnografija, školsku uradaka. Krenimo redom…

Sigurno vam je poznata Mujina pećina koja čuva najstarije tragove prisutnosti čovjeka i njegove aktivnosti u Dalmaciji, no jeste li znali da je u vrijeme njenog korištenja klima bila znatno hladnija od današnje, a razina mora niža tako da se kopno protezalo sve do otoka Visa?! A zvuči li vam poznato srednjovjekovno selo Baba?! Jeste li imali priliku vidjeti zračne snimke, primjerice Baradića?
Do sada poznato ili nepoznato, viđeno ili neviđeno – postat će viđeno i poznatije dolaskom u atrij Muzeja grada Trogira na izložbu „Zašto se baš ti trebaš brinuti o baštini?”.
Rubni dijelovi trogirskog Malog polja zajedno s brdima koja ih okružuju jednako kao i sami grad Trogir baštinici su dugogodišnje povijesti ovog prostora. Povijest je to koja je zapisana u ostatcima brojnih crkvica, gomila i suhozida, podzida i terasa, ograda i gajeva, starih putova, bunara i lokvi te napuštenih zaseoka i pastirskih stanova, koji svjedoče o intenzivnom više tisućljetnom životu na ovom prostoru. Za područje današnjeg Segeta Gornjeg i Planog vezani su i početci urbanog razvoja grada Trogira, a upravo se na brdu Sv. Ilija u pred antičko doba nalazilo veliko protu urbano naselje najstarijih Trogirana, koje je bilo jedno od administrativnih centara plemenske zajednice koja je u predrimsko doba živjela na trogirskom području.
Prepušten zaboravu, taj je prostor danas ugrožen sve većom devastacijom u obliku suvremenih kamenoloma, divljih odlagališta građevinskog materijala i gradskog deponija koji nepovratno uništavaju prirodni i kulturni krajolik. Da bi se povijest ovog prostora koliko-toliko sačuvala od daljnjeg uništavanja potrebno je promijeniti perspektivu njegovog vrednovanja kroz održivi razvoj ostvaren ispravnom povijesnom i kulturnom interpretacijom praćenom turističkom valorizacijom.
Aktivnost gradskog muzeja doživite i u rujnu, a spomenutu arheološku priču upotpunjenu s fotografijama i zapisima pogledajte do 14. rujna 2015.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Muzej grada Trogira
D. Šabić, mag. nov.