Apolitični

Rudarenje u svemiru: Mnogi žele komad kolača, a što uopće tamo možemo pronaći?

Ideja rudarenja na udaljenim asteroidima zvuči zanimljivo na papiru, no iza svega se nalazi nesmiljen broj tehnoloških i znanstvenih izazova

Planetarna tijela slična Zemlji – Mjesec, Mars, asteroidi i kometi – sadrže nalazišta vrijednih resursa, što je privuklo pažnju znanstvene zajednice i korporacija te stvorilo poduzetne vizije rudarenja u svemiru s nadom u ekspanziju industrije u svemirskim prostranstvima.

Prije nego što počnemo brojati novac, morat ćemo u obzir uzeti logističku i tehnološku stranu priče, a one su, piše The Next Web, prilično komplicirane. Za početak, iskopavanje sirovina na nekom asteroidu ili planetu u ranim stadijima svemirske rudarske industrije neće obuhvaćati transport tih sirovina na Zemlju.

Što možemo pronaći u svemiru?

Neki asteroidi mogu imati velike količine željeza, nikla, zlata i platine, što se može iskoristiti za proizvodnju elektronike i struktura.

Veliki izazovi

Pred potencijalnim svemirskim rudarima nalaze se veliki izazovi. Za početak, s obzirom na visoku cijenu transporta u svemir, početak operacija trebao bi biti minimalistički. Nadalje, udaljenost između Zemlje i mjesta na kojem se rudari mogla bi igrati vrlo veliku ulogu. Dok signal poslan sa Zemlje putuje na Mjesec 2,7 sekundi, onaj poslan prema Marsu mogao bi putovati čak 40 minuta prije nego što dobijemo povratnu informaciju je li stigao ili ne. Drugi kandidat koji bi riješio problem s dugim putovanjem signala je asteroid koji putuje na udaljenosti sličnoj onoj između Zemlje i Mjeseca.

Nadalje, rudarenje u svemiru trebalo bi biti uglavnom automatizirano ili vođeno sa Zemlje, s obzirom na to da slanje ljudi u svemir obično košta i uključuje hrpu izazova, poput instalacije sustava za održavanje života, izbjegavanje radijacije i naravno – skuplje cijene lansiranja. Problem je to što ni sustavi za rudarenje na Zemlji nisu u cijelosti automatizirani. Robotika će, dakle, morati uznapredovati prije no što počnemo rudariti na asteroidima.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay