Apolitični

Rudarenje bitcoina pretvara američko jezero u “vruću kupelj”!

Jedno od jezera u američkoj saveznoj državi New York moglo bi biti nepovratno uništeno, kažu lokalni stanovnici, i to zbog kompanije koja u njegovoj blizini ima veliko postrojenje za rudarenje kriptovaluta

Ljetna sezona na jezerima Finger Lakes, skupini od jedanaest izduženih jezera na sjeveru američke savezne države New York, obično se sastoji većinom od nautičkog turizma, ribolova, plivanja i kušanja lokalnih vina. Međutim, izvještava NBC News, ove godine u blizini najvećeg se tamošnjeg jezera, Senece, odvija i nova aktivnost – prosvjedi ispred velike elektrane pogonjene prirodnim plinom.

Naime, ovom elektranom upravlja tvrtka Greenidge Generation koja je povećala snagu i kapacitet elektrane, no ne kako bi proizvodili struju za lokalnu zajednicu i puštali je u elektroenergetsku mrežu. Naprotiv, ova kompanija proizvedenu električnu energiju pretvara u novac tako što njome napaja veliku farmu od najmanje 8 tisuća računala za rudarenje kriptovaluta. Za hlađenje, pak, koriste vodu iz jezera Seneca, i vraćaju je, značajno zagrijanu, natrag u jezero. Prosvjednici, većinom lokalni stanovnici, tvrde da će se njihovo jezero na ovaj način pretvoriti u “vruću kupelj”

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay