Apolitični

Romantika u Saloni

Podno solinskog neba u amfiteatru, sagrađenom u antičko doba za života cara Dioklecijana, u zadnjoj večeri trodnevne manifestacije Romantika u Saloni, pod nazivom „Večer carice Plautile”otkriveno je žensko lice antičke Salone.
Žensko lice antičke Salone prikazano je na reviji Udruge Viola Odorata u kojoj su, na otvaranju završne svečanosti autohtone solinske manifestacije, koračala cvijećem ukrašena mlada ženska lica, gdje je kasnije, u večernjim satima zablistala violončelistica Ana Rucner.
Uz program svečanosti za posjetitelje je bio i otvoren sajam antičkih zanata smješten u pretprostoru amfiteatra gdje su bili predstavljeni antički zanati poput: kovača, lončara, izrađivača košara, keramičara, kamenoklesara, ali su bili izloženi i antički ženski ukrasi, kreme koje su izrađivane od biljaka korištenih u antičko doba za izradu ženskih kozmetičkih preparata. Mogao se vidjeti i kako je izgledao tkalački stan u antičko vrijeme, zaigrati antička trlja, ali i odapeti luk i strijela, a za što su se pobrinuli kliški uskoci drugu godinu zaredom.
Večeri prije obilježio je program „Večer rimskog teatra” u kojoj je izvedena dramska predstava na temu života cara Dioklecijana, te je organizirano besplatno razgledavanje Salone od Manastirina do Episkopalnog centra uz pratnju rimskih vojnika i hostesa s bakljama te program „Večer antike” tijekom kojeg su posjetitelji uživali u borbama gladijatora, nastupu trbušne plesačice Devi Rani Najev i u showu s vatrom Elsie Angeles Novaković.
„Romantika u Saloni” u svojoj završnici u nedjelju okupila je mnoštvo domaćih i stranih posjetitelja, te svake godine bilježi rast u broju osoba koje zove na kasnovečernja druženja u Dioklecijanovom rodnom gradu.
Taj podatak ide na ponos direktorici Turističke zajednice Grada Solina, Jeleni Stupalo, koja je svoju ideju o organizaciji manifestacije koja baštini povijest i kulturu Solina prenijela u djelo prije četiri godine. Nedugo od svog prvog izdanja manifestacija „Romantika u Saloni” je prepoznata od strane turističkih stručnjaka u koji su je okrunili titulom „Simply the best 2013” te drugim nagradama, kristalnom statuom i zlatnom poveljom, od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija i turističkog časopisa My Way to Croatia u kategoriji Posebna priznanja za inventivnost i razvoj turističkih proizvoda.
Nagrada uručena Turističkoj zajednici Grada Solina za manifestaciju „Romantika u Saloni” ponovno je opravdana ove godine, a u to smo se i mi uvjerili posjetivši završnicu trodnevne, solinske manifestacije koja ima za cilj oživjeti solinsku povijest kroz autentičnu interpretaciju antičke baštine i života u Saloni.
Više u kategoriji: kultura, život
Jelena Perko, mag. oec