Apolitični

„Rok trajanja” otvorene boce vina

Vjerojatno je prava rijetkost da otvorenu bocu vina ne popijete do kraja. Možda vam se čini strašna i sama pomisao da božanske okuse unutar boce ostavite na milost i nemilost hladnjaka koji će ih u kratko vrijeme pretvoriti u nešto što definitivno više nije takvog karaktera.

Nažalost, ponekad se dogodi da nemate izbora i da otvorenu bocu vina morate sačuvati i pohraniti za kasnije. Danas vam donosimo savjete na koji najbolji način to učiniti i na koliko dugo.

Postoji nekoliko načina da spriječimo da zrak pokvari okus vina u manjoj ili većoj mjeri. Ne zaboravite da sve te metode samo privremeno odgađaju neizbježno i da ćete vino u jednom trenutku ipak morati popiti do kraja.

Zrak u boci jest loša stvar, stoga jednom kada uklonite čep, rok trajanja vina počinje otkucavati.

Korištenje vakuumskog čepa, pretakanje u manje boce ili jednostavno spremanje vina u hladnjak omogućit će nam da vino ostane „u dobroj kondiciji” 2-3 dana.

Vakuumska pumpa izvlači zrak iz boce i daje vinu do tjedan dana života. Ispunjavanje boce inertnim plinom izbacuje zrak i omogućava čuvanje čak i preko tjedan dana dok je najskuplje rješenje korištenje inertnog plina i kontrola temperature pri čemu naše vino živi i preko 2 tjedna.

Naravno, ako se već odlučimo za neku bocu malo boljeg vina, nema nikakvog razloga da je ne popijemo za dan-dva najviše.

P. Mimica