Apolitični

Rođendan esperantista i …

Rođendan esperantista i …

Posljednjeg vikenda mjeseca rujna 2017. godine članovi Esperanto društvu „Rijeka“ proslavili su rođendan Društva. Toga dana prije 110 godina osnovana je prva esperantska udruga na tlu današnje Republike Hrvatske i Grada Rijeke. „Na taj dan kojega se sada sjećamo 37 riječkih poslovnih ljudi osnovalo je “Adriatika Esperantista-Ligo” čiji je cilj bio organizirati, u jadranskom okružju, sve esperantske udruge. Istoga dana organizirana je i “Grupo esperantista Fiumana” preteča današnjeg esperanto društva…“ u pozdravnoj riječi rekao je Boris di Costanco, tajnik Društva.
Proslavu je organiziralo Esperanto društvo „Rijeka“ sa svojim članovima: Vjekoslav Morankić, Ana Alebić-Juretić, Ana Radulović, Nataša Batistić i Boris Di Costanzo sa suradnicima iz Društva: Valter Šverko, Damir Morankić, Adela Franelić. Program proslave odvijao se u tri dana a glavni program održao se 30. rujna 2017. svečanim pjevanjem himne Republike Hrvatske (Gosp. Neven Mrzlečki, operni plevač HNK Zagreb), i pjevanjem esperantske himne (Gosp. Emanuelle Rovere-Italia na esperantu). Pozdravni govor je u ime Grada Rijeka uputio Gosp. Ivan Šarar predstojnik za kulturu Grada, koji je usporedio značaj grada kao Grad kulture i esperanto pokreta kao humane organizacije koja zbližuje narode i narodnosti svijeta. Župan Zlatko Komadina, je pored ostaloga poručio: „Poštovani članovi Esperantskog društva u Rijeci, govornici i prijatelji esperanta. 110 obljetnica djelovanja esperantskog pokreta, u našem kraju koja se ove godine obilježava, prigoda je da se posebno naglase zasluge članova Esperantskog društva u Rijeci, koji su sa svojim aktivnostima značajno doprinijeli promicanju i njegovanju jezićne kulture esperanta…“ poručio je, pored ostaloga Zlatko Komadina, župan Primorsko.goranske županije.
A Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke je poručio. „Rijeka će 2020. Godine biti Europska prijestolnica kulture, a kultura je, kao i esperanto univerzalni jezik.I zato mogu reči da mise čini da nije bez razloga i nije slučajno što je upravo u Rijeci prije točno 110 godina osnovan o prvo esperantsko društvo u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Zapravo rekao bih da Rijeka i esperanto imaju mnogo toga zajedničkog…“ rekao je g. Vojko Obersnel. Svi govori na hrvatskom prevodili su se na esperanto. Službeni prevodilac bila je prof. Spomenka Štimec, a Anto Mlinar, predsjednik Kroata esperanto-Ligo )Hrvatskog saveza za esperanto putio je usmeni pozdrav , kao i kplege iz Trsta, čiju je delegaciju predstavljalo pet ljudi. Zagrepčani, Sisčani, Splićani, Osječani i drugi, doprinijeli su svojim prisustvom da proslava bude svečana.Predstavnik Splita je pozdravio skup informirajuči da će splitski esperantisti iduće godini slaviti 100-godišnjicu bogatog delovanja esperantskog kluba u gradu pod Marjanom,što je pozdravljen dugotrajnim aplauzom. Osim Nevena Mrzlečkog, i Emanuella Rovera nastupile su u muzičkom djelu programa još i: Ansambl “Kaljina” sastavljen od Gospođa iz Ukrajine nastanjene u Rijeci, Pjevački zbor “Fratellanza” iz Rijeke.


Gospođe, iz susjedne Općine Matulji, likovne umjetnice u slikarstvu, predstavile svoj rad putem izložbe svojih uradaka.
T.E.A.-tršćanska esperantska asocijacija predstavila je esperantsku filatelističku izložbu na temu “Esperanto na poštanskim markama kroz povijest”.


U programu je bila i podjela Diploma i Zahvalnica zaslužnim članovima esperantskog društva Rijeka koji dugim nizom godina doprinose opstanku Društva. Počasnu Diplomu,posmrtno dobili su pokojni članovi: Radoslav Škalamera, Anja Hurčak i Damir Rak. Počasnu-Diplomu dobili su: Josipa Katunar, Gordana Katunar, Vjekoslav Morankić, Ana Radulović i Boris Di Costanzo. Svi ostali dobili su Zahvalnicu.
Društvo je izdalo i Bilten, u kojem je opisana povijest esperantskog pokreta u našem okružju.
„Ovom prigodom zahvaljujemo se Županiji i Gradu Rijeci na podršci“ u ime organizatora, zahvalio se Boris Di Costanzo, glavni organizator ovog skupa.


Tekst i slika: Davor GRGAT