Apolitični

ROĐENA SU PRVA „DJECA S TRI RODITELJA“ U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU

Prije dva tjedna je Uprava za humanu oplodnju i embriologiju Ujedinjenog Kraljevstva (HFEA) potvrdila novinarsku vijest da je u Ujedinjenom Kraljevstvu u zadnja dva mjeseca rođen „određen manji broj djece“ koja u sebi nose genetski materijal (DNK) triju različitih osoba.

Tehnika uzgajanja embrija od genetskog materijala „triju roditelja“ zakonski je legalizirana još prije nekoliko godina, no tek sada su se pojavile informacije da se taj postupak zaista i koristi u Velikoj Britaniji. 

LEGALIZACIJA U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU

Novinari časopisa Guardian otkrili su da je u travnju i svibnju 2023. godine rođeno nekoliko beba – po njihovim navodima manje od pet – kao rezultat uspješnog postupka tzv. mitohondrijske donacije (mitochondrial donation treatmentMDT). 

S druge strane, HFEA – službeni regulator znanstvenih, zakonskih i organizacijskih pitanja vezanih uz liječenje neplodnosti i istraživanja ljudskih embrija – odobrila je provođenje MDT u najmanje 30 pojedinačnih slučajeva u UK, ali nije objavila podatak o točnom broju uspješno živorođene djece niti bilo kakve druge pojedinosti, kako bi se „…izbjegla identifikacija osoba prema kojima HFEA ima obvezu povjerljivosti.“

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay