Apolitični

Rock-zvijezde dobivaju goleme svote: Bowieju 250, Dylanu 300, a Springsteenu 550 milijuna dolara

Primjerice, nekoliko tjedana prije proslave 75. rođendana Davida Bowieja 8. siječnja, njegovi nasljednici prodali su njegove pjesme i čitav radni katalog snimaka za 250 milijuna dolara korporaciji Warner, koja je i inače izdavač Bowiejevih albuma zadnjih godina

Bob Dylan godinu prije svoju je snimljenu ostavštinu prodao za 300 milijuna dolara tvrtki Universal, dok je Bruce Springsteen krajem 2021. uknjižio najveću svotu ikad, čak 550 milijuna dolara za sve svoje snimke, ali i publishing prava koja je prodao kompaniji Sony. Inače, Sony je vlasnik Columbije, diskografske etikete na kojoj je Springsteen proveo čitav radni vijek od 1972. kad je s njima potpisao prvi ugovor.

Situacija da se neki od najvećih i najpoznatijih autora odriču vlasništva nad vlastitim radom, za koje su se nekada zdušno borili, pomalo je to paradoksalna. Poznat je dugotrajni sudski spor između Springsteena i njegova tadašnjeg menadžera Mikea Appela iz 1975. godine, koji je Springsteena koštao tri godine nemogućnosti objavljivanja novih albuma. Razlog spora bio je Springsteenov (na koncu uspjeli) pokušaj da postane vlasnik svojih snimaka s prva tri albuma, uključujući i tada objavljen “Born to Run” s kojim se probio na masovno tržište.

Valja podsjetiti da su sva trojica nabrojenih – koji nisu jedini, jer su slične, ali “jeftinije” prodaje snimaka obavili i Blondie, Neil Young, Paul Simon, Stevie Nicks, Shakira i drugi – već odavno poznati kao sposobni poslovni ljudi. Dylan je 2016. za 22 milijuna dolara prodao svoju osobnu arhivu od nekoliko tisuća predmeta fondaciji George Kaiser u Oklahomi, Bowie je još devedesetih unovčio sam sebe kroz “Bowie obveznice”, iako se nakon njegove smrti spominjalo kako mu je imovina koju je ostavio u nasljeđe procijenjena na “samo” stotinjak milijuna dolara. Springsteenu su lani isplaćena 22 milijuna dolara za reklamu za Jeep emitiranu u poluvremenu Super Bowla, prvu u karijeri. Karijeri u kojoj je za 12 milijuna dolara 1985. odbio reklamirati automobilsku kompaniju Chrysler.

Očito, puno se toga promijenilo od 1975. i 1985. godine do danas.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr