Apolitični

Roboti dolaze: Čeka li nas i zvučna džungla na cestama?

Električna (i) autonomna vozila trebaju cijelu seriju zvukova, kako u kabini, tako i izvan nje, a svaki proizvođač trenutno osmišljava i proizvodi svoje verzije tih zvukova

Roboti trebaju vašu pozornost

Ali to neće biti tako jednostavno. Robot, naime, treba barem dio vaše pozornosti. Za to se može, primjerice, koristiti zvuk.

Robotski taksiji moraju posegnuti za nizom zvukova da bi navodili putnika tijekom vožnje i usput ga odvratili od gluposti koje bi mu mogle pasti na pamet.

Većinom su to za automobile standardni zvuci, poput alarma kad ostavite vrata otvorena te upozorenja kad se trebate vezati ili kad se promijeni putanja.

Izazov je pretvoriti ih u način komunikacije jasan poput one ljudske. U Zooxu su osmislili cijelu seriju zvukova za svoja vozila, poput sporog ambijentalnog žamora koji bi trebao umiriti putnike.

Zvukovi su potrebni i izvan kabine vozila. Motori električnih vozila su tihi, čak i jako tihi pri malim brzinama.

Kako bi spriječili nesreće do kojih bi moglo doći zato što ljudi nisu svjesni približavanja vozila, proizvođači električnih vozila dužni su u njih ugraditi umjetne zvukove da bi nadomjestili bučan motor s unutarnjim izgaranjem.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay