Apolitični

ROBERT PLANT U PORTOROŽU – ČAROBNO, MRAČNO I MISTIČNO ISKUSTVO

Robert je stalno zaposlen i obuzet glazbom, istražuje novu/staru glazbu, otkriva nove bendove, s kojima prijateljuje i ponekad nastupa. Osim toga, Plant je 2019. oformio bend Saving Grace s kojim je prvu turneju trebao odraditi pandemijske 2020., no zbog tog razloga sve je prolongirano, a posljednji nastup imali su prije cca godinu i pol. U Portorožu su nastupili u formaciji: Robert Plant (vokal), Suzi Dian (vokal), Oli Jefferson (perkusije), Tony Kelsey (mandolina, bariton i akustična gitara) i Matt Worley (banjo, akustična i bariton gitara, cuatro).

Rober Plant oduvijek se interesirao za nešto drugačiju glazbu od one koju je izvodio u Zeppelinima i istraživao glazbu iz raznih dijelova svijeta, a u zadnje vrijeme najviše mu pažnju plijeni britanski i američki folk, duhovna glazba i tradicionalni blues, što je i spomenuo na slovenskom koncertu te kao svoje utjecaje, između ostalih, naveo Doca Watsona, Donovana, Moby Grape i Low (a čije je pjesme i izvodio na koncertu).

Kada sve ove glazbene stilove i izvođače ubacite u jedan kotao dobivate koncert obojen mistikom, okultnim, ali opako dobrom svirkom u kojom zvuk banja, gitare para i poentira, a u zraku osjetite miris američkog juga ili britanskih sela iz 19. stoljeća.

U dijelovima kada je Suzi uzela harmoniku i napravila korak unatrag, ili u stranu, u sjenu, znalo se da kreće pjesma Zeppelina. Plant ih je na koncertu izveo ukupno četiri, i to: Friends, Four Sticks, Rain Song i na bisu Gallows Pole. Nije mi jasan ključ po kojem odabire koje će pjesme Zeppelina izvoditi na turneji, no odabir nikad ne može biti loš, osobito ako ste fan Zeppelina. 

Cijeli članak možete pročitati na: soundguardian.com

Foto: Pixabay