Apolitični

Rješenje za problem plastičnog otpada nalazi se u kravljem želucu?

Otkriven enzim koji za tri dana razgradi tri najraširenija tipa poliestera

Krave imaju želuce s četiri odjeljka, a bakterije u jednom od njih koji se zove burag proizvode enzime koji mogu razgraditi plastiku koja se nalazi u širokoj potrošnji. To bi otkriće moglo rezultirati novom tehnologijom za obradu plastičnih materijala nakon njihove uporabe.

Austrijski znanstvenici sa Sveučilišta prirodnih resursa i znanosti života do otkrića enzima korisnog u rješavanju problema plastičnog otpada došli su tako što su uzeli uzorke tekućine iz buraga mladih bikova u jednoj klaonici. Otkrili su da tekućina sadrži mnoge enzime, uključujući i kutinaze.

Georg Guebitz sa spomenutog sveučilišta zajedno sa svojim timom otkrio je da enzimi iz tekućine koja se nalazi u kravljem želucu mogu razgraditi tri tipa poliestera koji se nalaze u širokoj uporabi – polietilen terftalat (PET), polibutilen adipat tereftalat (PBAT) i polietilen furanoat (PEF).

Navedeni se tipovi poliestera koriste najčešće u izradi boca, tekstila i vrećica, a enzimi pronađeni u kravljem želucu razgradili su te tvari unutar tri dana pri temperaturi od 40 Celzijevih stupnjeva, koja odgovara temperaturi unutar kravljeg želuca.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay