Apolitični

Na Rivi održana večer posvećena Mili Krajini

Ovog tjedna je na Rivi održana večer posvećena Mili Krajini, najpoznatijem hrvatskom domoljubnom guslaru koji je preminuo prije nepune dvije godine.

Mnoštvo Splićana i furešta okupili su se na Rivi i uživali u ovoj glazbenoj manifestaciji. Za oko nam je zapela guslačica Angelina Burov koja je izvela pjesmu Kamešnica. Otkrila nam je da je prvi put gusle zasvirala s 12 godina.
– Milu Krajinu kao mala rado sam slušala kako gusla i to mi se, moram priznati, jako svidjelo. Kako sam bila uporna u želji da naučim svirati gusle, otac je zvao Milu da me nauči. Nakon dvije – tri godine počela sam samostalno svirati gusle, ali na malo drugačiji način.

Večer posvećena Mili Krajini

Mili se to svidjelo i pokušao me imitirati, ali je brzo odustao i rekao mi samo neka nastavim tako. Jedno vrijeme nisam aktivno guslala jer sam se posvetila izradi lutaka u prirodnoj veličini koje i danas rado izrađujem. Nakon rata ponovno sam počela guslati – kazala nam je Angelina.
Smatra da je među rijetkima, ako ne i jedina žena u Hrvatskoj, koja svira gusle.
– Često me zovu na nastupe, posebice na rođendane, vjenčanja i druge zabave. Sjećam se, jednom su me dva – tri puta zvali na bis i baš sam se super osjećala. Napisala sam i preko 70 pjesama, od ljubavnih, preko svatovskih do šaljivih koje su mi i najdraže. Za mene guslanje predstavlja gušt i u tome uživam – zaključila je.


Na koncertu su još sudjelovali KUD-ovi Peruća i Jedinstvo, Udruga za očuvanje kulturne baštine Rerašice, muška klapa Sinj, Sinjske mažoretkinje, guslari Marko Kunac i Petar Maroš, dječji zbor „Mali Split”, pjesnici…
Mile Krajina je 35 godina surađivao s Turističkom zajednicom grada Splita, a voditeljica gradskih manifestacija TZG-a Aida Jukić smatra kako je on bio jedini živući čuvar tradicije hrvatske narodne epike.
– Milu Krajinu je krasila izuzetna želja, vizionarstvo, upornost, hrabrost, a nadasve ljudskost. Obožavao je hrvatsku domovinu, njen kulturni izričaj i običaje te je vrlo rado to dijelio s drugima. Sve je to rado izvodio na svojim guslama iz sve svoje duše jer samo osoba s takvom dušom može prezentirati običaje, tradiciju, događaje svog naroda. Kako bi često i sam kazao, njegov zadatak je bio naučiti nove naraštaje njihovoj prošlosti da bi na najbolji način mogli kročiti u budućnost – kazala je Aida Jukić.
Na kraju je željela još jednom javno reći:
– Hvala Vam, Mile, na ovozemaljskom druženju! Do nekih novih susreta, pjevanja i skladanja na Vama već nekom znanom mjestu…