Apolitični

Rimska noć u Naroni osvaja prošlošću

Arheološki muzej Narona u suradnji s brojnim mještanima Vida i Turističkom zajednicom grada Metkovića organizira jubilarnu V. Rimsku noć u Naroni. Ovo nas vraća u prošlost ovog turistički vrlo atraktivnog dijela Hrvatske, ističu nam iz turističke zajednice te najavljuju kako je događaj zamišljen kao jednodnevni antički festival na kojem se nastoji dočarati duh Narone i život starih Rimljana. Posljednjeg petka u srpnju mnogi će krenuti prema Metkoviću kako bi nazočili rimskoj noći koja će započeti od 18 sati, još pri danjoj svjetlosti na Naronskom trgu u Vidu.

Domaćini priredbe, povijesnih slika i trenutaka, trude se iz godine u godinu poboljšati kostimografiju, scenske pokrete i druge zanimljivosti dočaravajući Rimsku noć u Naroni koja na taj način dobiva nove sadržaje, vezane uz temu koja se te godine obrađuje. Do sada su obrađene teme poput rimskih obrta, zabave, nakita i kozmetike.
Tema ovogodišnje Rimske noći je hrana, koja će sasvim sigurno privući nekoliko tisuća posjetitelja u ovo malo povijesno i turistički atraktivno mjesto tik uz Metković. Na ovaj način, potvrđuju iz turističke zajednice grada Metkovića, posjetiteljima svih uzrasta prezentirati recepte, okuse i mirise rimske kuhinje. Hrana kojom će se počastiti posjetitelj u rimskoj blagovaonici, kuhinji, pripremat će mještanke Vida po izvornim rimskim receptima koji će biti prilagođeni suvremenom ukusu. Voditelj ovog dijela programa biti će Veljko Barbieri, naš priznati književnik i gastronom.
Metković zna promotivno iskoristiti svoje povijesne vrijednosti, običaje i tradiciju, a jedna od tih koja plijeni pozornost i budi interes kod domaćih i stranih gostiju svakako je i Rimska noć u Naroni koja će i ove godine biti dodatno obogaćena s različitim sadržajem. Naime, uz već tradicionalne sadržaje poput, dječjih radionica i igraonica, slobodan ulaz u muzej, prezentaciju obrta, borbe gladijatora, prodaju robova, glazbeno-scenske nastupe i drugo ove će godine lokalni ugostiteljski objekti, vinarije i OPG-i neretvanskog kraja prezentirati posjetiteljima svoju ponudu.

PROGRAM RIMSKE NOĆI U NARONI 2015.

18:00 Dječje radionice i igraonice
19:00 Pripovijedanje mita Amor i Psiha
20:00 Pozdravni govori
20:15 Otvorenje – obraćanje cara i carice
20:30 Glazbeno – scenski nastup
20:45 Prodaja robova
21:15 Dolazak vojnika te izvođenje vojnih formacija (Dioklecijanova legija)
21:35 Gladijatorske borbe
21:50 Vatreni show
22:00 Finalna gladijatorska borba
22:20 Dramska izvedba (Dioklecijanova legija)
22:30 Kulinarski show – Veljko Barbieri
23:30 Glazbeno – scenski nastup
Show s vatrom
Pozdrav cara – zatvaranje

I nakon pozdravnih riječi cara zatvorit će se popularna noć u Naroni, a da bi se ona zatvorila mora se i otvoriti, pa vas stoga pozivamo u što većem broju da dođete do grada mandarina sljubljenog Neretvom, u grad lađara i povijesnih vrednota. Dođite ovog petka u Metković i sudjelujte u Rimskoj noći u Naroni.

Više u kategoriji: Kulturna baština

Foto: metkovic.hr

D. Šabić, mag. nov.