Apolitični

RIJEKA U ponedjeljak gala koncert velikih umjetnika svjetske operne scene

Na gala koncertu nazvanom “Pogled prema 2020: EPK i HNK” 5. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca nastupit će veliki umjetnici svjetske operne scene poput Yusifa Eyvazova, Marije Guleghine, Lucia Galla i Rossane Rinaldi te će to biti, prema ocjeni intendanda HNK Marina Blaževića, jedan od najvažnijih koncerata po popisu izvođača u povijesti riječkoga HNK.

Uz njih će kao solistica nastupiti i prvakinja riječke Opere Kristina Kolar a dirigirat će Marco Boemi i Ville Matvejeff. Na odluku da dirigiraju dvojica dirigenata u HNK su se odlučili s obzirom na to da je koncert podijeljen na dva dijela. U prvom su arije iz Verdijevih opera, a dirigirat će Matvejeff, koji je snimio CD s Luciom Gallom i brojevima iz Verdijevih opera temeljenih na Shakespeareovim djelima.

U drugom su dijelu koncerta, kojim dirigira Boemi, arije i dueti opernog verizma skladatelja P. Mascagnija, G. Puccinija, F. Cilee i U. Giordana, a ovaj dirigent upravo u riječkome HNK snima s riječkim orkestrom, Eyvazovim i drugim solistima CD s ovakvim programom.

Marin Blažević ustvrdio je da nikad do sad u riječkome HNK nije nastupala takva skupina svjetskih opernih umjetnika. To je znak kakve ciljeve i standarde želimo postaviti za 2020. godinu, kad će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, kazao je.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Baloncici / Shutterstock