Apolitični

Rijeka „grad – teatar”

 

Početak nove godine prilika je da se osvrnemo na rezultate prethodne. Svaka usporedba s drugim narodnim kazalištima je dobrodošla. U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca u 2015. godini izvedene su 22 premijere i 31 koncert (simfonijski, komorni i edukacijski) te ukupno 295 izvedbi predstava, što ih je vidjelo 83.779 posjetitelja, 11% više nego u 2014. godini. Od toga je Hrvatska drama izvela 8 premijera i ukupno 96 izvedbi premijernih i repriznih naslova. Talijanska drama izvela je 5 premijera i ukupno 22 izvedbe samo u Rijeci, Opera 6 premijera i ukupno 30 izvedbi (riječka Opera usto organizira i koncertnu sezonu) te Balet 3 premijere i ukupno 39 izvedbi. Preostali broj izvedbi čine gostovanja, odnosno izvedbe izvan matične kuće. Osim toga, tijekom 2015. godine upriličeno je i 113 prigodnih programa (tribina, okruglih stolova, radionica, promocija, razgleda kazališta i sl.) koje je pratilo 13.320 posjetitelja. Ukupni proj posjetitelja riječkog HNK-a time se penje do brojke od 97.099. Ali to nije sve! Riječko narodno kazalište glavni je organizator festivala Riječke ljetne noći: 53 programa i dodatnih 7.352 posjetitelja. Zbroj posjetitelja HNK-a Ivana pl. Zajca u gradu koji ne broji više od 130.000 stanovnika daje brojku od nevjerojatnih 104.631 gledatelja koji Rijeku u punom smislu čine „gradom-Teatrom”.

Nakon pregleda rezultata upravo završene godine, najavljujemo i nekoliko važnih projekata u 2016. koji će svakako publiku zainteresirati.

Nove stranice okreće i Opera HNK-a Ivana pl. Zajca, najavljuje njezin ravnatelj Marin Blažević. Tijekom 2016. orkestar, zbor i solisti riječke Opere u suradnji s internacionalnim opernim zvijezdama i produkciji studija Realsound iz Udina snimit će čak tri kompletne opere za međunarodne diskografske kuće: Suppéov „Il ritorno del Marinaio” i Gotovčeva Eru s onoga svijeta (za izdavača CPO – Classic Production Osnabruck), te Fausta Charlesa Gounoda, a u svibnju 2017. i Mefistofelea Arriga Boita (za Universal Music Group). Riječku publiku potom očekuju i gala koncertne izvedbe netom snimljenih opera.

Iz niza „prijelomnih vijesti” iz riječkog narodnog kazališta najavljujemo i suradnju s vodećim sveučilištima u svijetu. Petero studenata dramaturgije i kazališne režije Sveučilišta Columbia u New Yorku (School of the Arts – Theater) i Sveučilišta u Melbourneu (Victorian College of the Arts – Theatre) surađivat će u produkciji Händelove opere „Giulio Cesare in Egitto” i predstave „Naše nasilje i vaše nasilje” kao asistenti režije i dramaturgije.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka
D. Šabić, mag. nov.