Apolitični

Rijeka Europska prijestolnice kulture 2020

Potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica u subotu je na svečanom protokolarnom otvaranju Europske prijestolnice kulture (EPK) uručila riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu plaketu EPK te plaketu Meline Mercouri koju EU dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel je u video poruci istaknula da će ova godina biti ključna za Hrvatsku. “Prvi put najmlađa članica unije je domaćin prve EPK u Rijeci, a Hrvatska prvi put predsjeda EU”, rekla je i čestitala na ta dva velika uspjeha.

Dobrodošlicu u “grad kulture u kojem slobodno stvaramo i umjetnošću slavimo slobodu,”  poželjela je i direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić. 

 Najavila je 600 događanja u Rijeci, na Kvarneru i u Gorskom kotaru, naglasivši da iza svega stoji više od 200 partnera, umjetnici iz više od 40 zemalja te da će programom u luci Rijeka odati poštovanje radnicima, industrijskom nasljeđu, umjetničkoj avangardi i tradiciji te podsjetiti na vrijednosti moderne Europe.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay