Apolitični

Rezolucija za poboljšanje kvalitete zraka u EU: ‘Čisti zrak za sve’

Rezolucijom o “Europi koja štiti: čist zrak za sve” Europski parlament istaknuo je u srijedu potrebu smanjenja onečišćenja i povećanja kvalitete zraka te prelaska s ugljena kao izvora energije na alternativna ekološki prihvatljivija rješenja.

Zagađenje zraka drugi je najveći problem za okoliš u Europi, uz klimatske promjene i povećanje otpada. Onečišćenje zraka uzrok je teških bolesti poput astme i raka pluća, a svake godine oko 400 tisuća ljudi u Europi umire upravo zbog posljedica udisanja zagađenog zraka.

“Kvaliteta zraka prelazi državne granice i zato trebamo koordinirano djelovanje svih zemalja članica kako bismo poboljšali svoj zrak. Europa ima unificirane regulacije za djelovanje, no mjere nacionalnih i regionalnih jedinica uvelike se razlikuju”, upozorila je u veljači u parlamentu na raspravi o rezoluciji zastupnica Eleonora Evi (EFDD).

Gradovi koji su spomenuti kao najzagađeniji u Europi, a i u svijetu su bili Sarajevo i Skopje.

Na području zapadnog Balkana, odnosno u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu, trenutačno je operativno šesnaest termoelektrana na ugljen sa zastarjelom tehnologijom koja opasno ugrožava okoliš, a zbog onečišćenja koje proizvode godišnje se zabilježi najmanje tri tisuće preuranjenih smrtnih slučajeva i oko osam tisuća slučajeva oboljenja poput bronhitisa, posebice kod djece.

Cijeli članak možete pročitati na: narod.hr

Foto: Pixabay