Apolitični

Revolucionarno otkriće! Otkriven lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje korone kod zaraženih pacijenata

Američki znanstvenici otkrili su lijek koji u roku od 24 sata u potpunosti suzbija transmisiju virusa SARS-CoV-2 kod pacijenata. Riječ je o antivirusnom lijeku MK-4482/EIDD-2801 ili jednostavnije, Molnupiraviru.

Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.

Tim predvođen dr. Richardom Plemperom prvotno je zapravo otkrio da je Molnupiravir zapravo vrlo učinkovit protiv virusa gripe.

Ovdje je prvi put pokazano da već postojeći lijek koji se unosi oralno brzo blokira transmisiju virusa SARS-CoV-2. To bi moglo promijeniti pravila igre, ističe dr. Plemper.

Ometanje široke transmisije novog virusa među populacijom do vremena kad cjepivo bude široko dostupno najvažnija je zadaća u stavljanju bolesti COVID-19 pod kontrolu i ublažavanju katastrofalnih posljedica pandemije.

S obzirom na to da se navedeni lijek može uzeti oralnim putem, terapija njime može početi vrlo rano, s tri potencijalne prednosti: zaustavljanje progresije bolesti prema težem obliku kod pacijenta, skraćivanje faze zaraznosti kako bi se smanjila emocionalna i socioekonomska cijena izolacije te brzo gašenje lokalnih epidemioloških žarišta.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay