Apolitični

Revolucionarna dražba: Christie’s počinje prodaju digitalnih umjetničkih djela! JPEG na prodaju!

Za aukcijsku kuću Christie’s ovo je potpuno novo područje jer dosad nikad nisu nudili ovako umjetnička djela izrađena u novim medijima.

Podrazumijeva se da se većina umjetničkih djela sastoji od fizičke komponente, bilo da je riječ o boji koja se nanosi na platno ili nitima koje čine tapiseriju. No “Everydays: First 5000 Days”, novi mozaik suvremenog umjetnika Beeplea, postoji isključivo u obliku digitalnih slika i linija koda.

Christie’s će ovo jedinstveno umjetničko djelo prodavati na aukciji od 25. veljače do 11. ožujka. Bit će to prvi put, pohvalili su se u aukcijskoj kući koja se preprodajom umjetnina bavi od 1766. godine, da “na prodaju ide i JPEG”.

Beepleov će se uradak prodavati kao NFT, nezamjenjivi token. Riječ je o novom, ali već ogromnom biznisu.

U posljednje tri godine na NFT-ove je potrošeno 174 milijuna dolara. Eto, Mark Cuban prodao je GIF za 81.000 dolara, netko je za JPEG dao čak 650.000 dolara, a digitalna zemlja u računalnoj igri promijenila je vlasnika za 1,5 milijun. 

Kupac digitalne slike “Everydays” dobit će šifriranu datoteku koja potvrđuje vlasništvo, a transakcija će biti trajno zabilježena u blockchainu. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Digitalni mozaik koji će prodavati preko aukcijske kuće Christie’s