Apolitični

Revolucija u proizvodnji svjetla, umjesto žarulja – biljke!

“Ovo je temeljna promjena u načinu na koji razmišljamo o biljkama i električnoj energiji”. Zamislite da u budućnosti naše domove i ulice, umjesto raznoraznih vrsta žarulja, zapravo osvjetljavaju biljke.

Inženjeri s MIT-a su koristeći specijalizirane nanočestice usađene u listove biljaka napravili biljke koje isijavaju svjetlost te ih se može napuniti pomoću LED žarulja. Nakon svega 10 sekundi punjenja, tako prerađene biljke isijavaju jarku svjetlost nekoliko minuta te se mogu opetovano puniti.

Biljke s listovima u koje su usađene specijalizirane nanočestice proizvode svjetlo i do 10 puta jače od prve generacije svijetlećih biljaka koje su napravljene još 2017. godine.

Htjeli smo napraviti biljku koja isijava svjetlost s česticama koje apsorbiraju svjetlost, pohranjuju dio te svjetlosti te je postupno isijavaju. Ovo je velik korak prema osvjetljenju na bazi biljaka, ističe Michael Strano, profesor kemijskog inženjeringa na MIT-ju.

Stvaranje ambijetalnog svjetla obnovljivom kemijskom energijom živućih biljaka vrlo je hrabra ideja. To predstavlja temeljnu promjenu u načinu na koji razmišljamo o biljkama i električnoj energiji koja se koristi za osvjetljenje, kaže Sheila Kennedy, profesorica arhitekture s MIT-ja i jedna od autorica studije.

Navedene nanočestice mogu povećati proizvodnju svjetla bilo kojeg tipa biljaka koje emitiraju svjetlost, uključujući i prvu generaciju svijetlećih biljaka proizvedenih u laboratoriju. Te biljke za proizvodnju svjetla koriste nanočestice koje u sebi sadrže enzim luciferazu, koji se može pronaći kod krijesnica. Sposobnost miješanja funkcionalnih nanočestica koje se usađuju u živuće biljke kako bi proizvele funkcionalne značajke pravi je primjer razvoja novog polja “biljne nanobionike”.

Stranov labotratorij već nekoliko godina radi na davanju novih značajki biljkama tako što u njih usađuju različite tipove nanočestica. U novoj studiji, Strano i njegovi kolege htjeli su napraviti komponente koje mogu produžiti trajanje svjetlosti te pojačati njezin intezitet.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay