Apolitični

Revolucija u liječenju raka! Svim pacijentima se povukao tumor

Vjerujem da se ovo prvi put dogodilo u povijesti raka, rekao je za New York Times medicinski onkolog Luis Diaz Jr. iz bolnice Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), stariji autor nove studije objavljene u znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine nakon što je Šestomjesečna anti – PD-1 terapija uzrokovala kompletnu remisiju karcinoma rektuma kod svih 12 pacijenata podvrgnutih tretmanu.

Dvanaest pacijenata oboljelih od raka rektuma liječeno je lijekom dostarlimabom (razotkriva stanice raka tako što omogućuje imunološkom sustavu da ih prepozna i uništi) te je došlo do potpunog povlačenja raka. Svih 12 pacijenata imalo je tumore s genetskim mutacijama zvanim nedostatak popravka neusklađenosti (MMRd).

Pacijenti s takvim tumorima obično manje reagiraju na kemoterapiju i zračenje, što povećava potrebu za kirurškim uklanjanjem tumora. Standardni tretman raka debelog crijeva kirurškim zahvatom, zračenjem i kemoterapijom može biti posebno težak za ljude zbog lokacije tumora. Pacijenti uključeni u ovo ispitivanje dosad su potpuno izbjegli kirurške postupke i s njima povezane nuspojave. Šest mjeseci nakon terapije dostarlimabom svih 12 pacijenata više nije imalo tumore koji bi se mogli vidjeti putem magnetske rezonance, endoskopije i biopsije. 

Cijeli članak možete pročitati na: miss7zdrava.24sata.hr

Foto: Pixabay