Apolitični

Rerom uljepšali sinjski advent

Rerom uljepšali sinjski advent

Advent ili došašće predbožićno je vrijeme u kojem se kršćanski puk molitvom, misama zornicama i drugim pučkim običajima priprema za blagdan Božića.


Brojna mjesta u ovo vrijeme organiziraju dane adventa, pa tako i Sinj. Svakog dana u večernjim satima na Šetalištu Alojzija Stepinca mijenjaju se programski sadržaji i izvođači. Dio tradicijskog duha predbožićnog vremena sinoć su okupljenim Sinjanima i njihovim gostima, a bilo ih je iz Splita i talijanske Verone, s tradicijskim napjevima, posebno rerom, predstavili su se članice i članovi Udruge za očuvanje kulturne baštine Cetinskog kraja. Obučeni u svoje narodne nošnje i žestoka glasa pjevali su mušku i žensku reru i ostale prigodne napjeve.


– Prezentirala se i naša roba ženinska, nedjeljna, svatovska, običaji naši baš svi u originalu. To je kao što je nekad u zemane bilo, i oblačenje, i pivanje i druženje. – kazala nam je Marija Cvitković.
O samom nastupu ispod Gospine crkve Tonći Bilandžić istaknuo je važnost čuvanja narodnih običaja sinjskog kraja.


– Ovo je jako dobro što se događa, lijepo je to u adventu i samim božićnim blagdanima. Ja se nadam da će biti i ubuduće puno bolje i da ćemo biti kompletniji i bolje zapjevati. – kazao je Bilandžić.