Apolitični

RERA-in projekt EkoBiz finalist je za prestižnu nagradu RegioStars Award

RERA-in projekt EkoBiz finalist je za prestižnu nagradu RegioStars Award


Priznanje se dodjeljuje najinovativnijim i najinspirativnijim projektima temeljem kriterija inovativnosti, utjecaja, održivosti i partnerstva
Javna ustanova RERA SD i njezin projekt EkoBiz finalisti su za nagradu RegioStars Award, koju među 103 prijavljena dodjeljuje Generalna uprava Evropske komisije za regionalnu i urbanu politiku. U finale za tu prestižnu nagradu RERA SD plasirala se skupa s još 23 projekta iz ukupno 20 zemalja članica Evropske unije te Turske. O pobjednicima, kojima će 10. listopada u Bruxellesu biti dodijeljena nagrada, odlučit će nezavisni žiri pod predsjedavanjem Lamberta Van Nistelrooija.
RegioStars Award dodjeljuje se najinovativnijim i najinspirativnijim projektima temeljem kriterija inovativnosti, utjecaja, održivosti i partnerstva. Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije finalist je nagrade u kategoriji obrazovanja i edukacije. Dan uoči dodjele nagrada, 9. listopada, bit će otvorena izložba u povodu Evropskog tjedna regija i gradova, a na izložbi će biti predstavljeni projekti svih finalista. Svečanom otvaranju nazočit će povjerenica EU za regionalnu politiku Corina Cretu i predsjednik Odbora za regije Karl Heinz Lamberts.

Javna ustanova RERA SD sredinom 2015. godine započela je implementaciju projekta poticanja poduzetništva mladih u sektoru ekološke proizvodnje, financiranim iz sredstava Europskog socijalnog fonda, kroz poziv ‘Obrazovanje za poduzetništvo i obrt’, pod nazivom EkoBiz. Projekt je potaknuo gotovo stotinu mladih da se uključe u različite aktivnosti s ciljem motiviranja, educiranja i poslovne podrške, a više od pedeset ih je zatražilo potporu u poslovnom planiranju i apliciranju na sredstva EU sredstva. Projekt je djelovao i na rano poticanje poduzetništva putem programa ‘Projektoplovstvo’ u suradnji s udrugama Zdravi grad i Permakultura Dalmacije, kroz koji su djeca školske i predškolske dobi razrađivala projekte na teme održive proizvodnje i hrane. Finalno događanje projekta Ekobiz je organizacija sajma EkoFjera na Prokurativama, na kojem sudjeluje više od pedeset ekoloških proizvođača iz svih dijelova Hrvatske, uz naglasak da su svi proizvođači u Upisniku ekoloških proizvođača Ministarstva poljoprivrede, odnosno imaju zakonom propisani certifikat.


Uz same proizvođače, na sajmu sudjeluju i učenici iz desetak eko škola, kao i djeca iz splitskih vrtića, koji na sajmu izlažu proizvode i projekte razrađene za vrijeme trajanja Ekobiz projekta, kao model ranog poticanja poduzetništva. Do danas su održane dvije EkoFjere – 2016. i 2017. godine.
Posebnu pozornost međunarodnog žirija projekt EkoBiz Javne ustanove RERA SD privukao je zbog svojih nastojanja da kroz sustavne edukacije potakne mlade na razvoj ekološke poljoprivrede u ruralnim područjima, kao i cjelokupnu revitalizaciju na otocima te Dalmatinskoj zagori.
Uz nagradu RegioStars Award koju će dodijeliti međunarodni žiri, pobjednici će dobiti i priznanje Public Choice Award, temeljem glasova publike. Kako bi se podigla svijest o važnosti razvoja sektora održive poljoprivrede, za RERA-in projekt EkoBiz može se glasati putem poveznice https://www.regiostars.eu/node/242.