Apolitični

REPORTAŽA Sardinija: Oživljavanje močvara koje bi mogle usporiti potonuće mediteranskih gradova

Jačanje prirodnih obalnih okoliša moglo bi bitno povećati otpornost Mediterana na posljedice klimatskih promjena, kazao je Giovanni De Falco, geolog mora iz Instituta za proučavanje antropičkih utjecaja na održivost u Oristanu.

Močvare su samo srce života i zato ih trebamo više nego ikada, dodao je izvršni tajnik Inicijative mediteranskih močvara (MedWet) Alessio Satta.

One su prirodni štitovi: daju nam pitku vodu, vodu za usjeve, omogućuju ogromnu biološku raznolikost, podupiru kulture i postaju sve važnije u borbi za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama, ističe Satta i dodaje: Ali, kao što vidite, naša vlažna staništa su u velikim problemima i traže našu brigu.

Stručnjaci su novinarima predstavili projekt Maristanis, kojim se nastoje suočiti s golemim okolišnim i socijalnim problemima, a koji će pokušati razviti i u ramsarski zaštićenim močvarama u Tunisu, Crnoj Gori i Albaniji.

Primjerice, stare betonske obloge umjetnih kanala trebale bi se zamijeniti prirodnom vegetacijom. Planiraju posaditi izvorne biljne vrste da filtriraju otpadne vode poljoprivrede, a istovremeno stvaraju ili štite gnjezdilišta. Također, sustave pješčanih dina namjeravaju zaštititi ekološki prikladnim pješačkim stazama.

Predviđeno je uklanjanje stranih vrsta iz ekosistema te kontrolirano korištenje vode. Za potrebe farmi uvode se projekti navodnjavanja „kap po kap“, a u turizmu će se pratiti učinkovitost uporabe vode. Vodi se računa o podizanju svijesti o vlastitom identitetu gradova i sela i njihovoj ovisnosti o vodi.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay