Apolitični

Renesansno zadarsko osvježenje u sv. Donatu

Zadar kao grad zanimljive povijesti, atraktivne sadašnjosti i kreativne budućnosti posjećen od stranih i domaćih gostiju turistički odlično diše zahvaljujući raznovrsnom kulturnom programu. Pa tako 55. Glazbene večeri u sv. Donatu sredinom tjedna kreću u drugu polovicu ove sezone. Nakon britanskih baroknih majstora okupljenih u ansambl Red Priest, zadarskom će rotondom poteći renesansni zvuci.

U srijedu, 22. srpnja, s početkom u 21 sat u Zadru gostuje renesansni trio LA-UT koji su prošle godine oformile dvije mlade zadarske glazbenice, sopranistica Nela Šarić i Ema Stein na gitari i lutnji, te hrvatski lutnjistički majstor, Igor Paro. Troje glazbenika višestruko su nagrađivani umjetnici čije su biografije još uvijek u usponu. Konspirativno ime ansambla LA-UT upućuje na dvojaki karakter – instrumentalni (laut kao lutnja) i pjevački (la i ut kao solmizacijski slogovi). Trio u fokusu ima renesansnu i ranobaroknu glazbu za lutnju, lutnjistički duo i glas, a poseban naglasak stavlja na još nepoznata ili manje poznata djela starih majstora.

U srijedu će u Zadru predstaviti dvodijelni program pod naslovom The Lute Delights & Meraviglia. U prvom nas dijelu koncerta očekuju pjesme za lutnju Johna Dowlanda i drugih skladatelja elizabetinske i postelizabetinske Engleske, a drugi će dio kontrastirati prvom djelima nastajalim u Italiji u isto vrijeme. Ta djela pisali su ranobarokni majstori monodije, poput Gulija Caccinija i Barbare Strozzi. Različite tehnike skladanja i izvođenja široke palete renesansne glazbe garantiraju dinamiku koncertne večeri, a kako bi publika u potpunosti shvatila značenje, atmosferu i karakter glazbe te visokokvalitetnih tekstova, trio je angažirao naratora koji će ih recitirati.

Pomno odabrani koncerti renesansne glazbe u sklopu Glazbenih večeri u sv. Donatu svako su ljeto pravo osvježenje i ugodno iznenađenje, stoga nikako ne propustite ovu priliku i svojim dolaskom podržite mladi trio! Zadar vas očekuje kao i proteklih dana.

Više u kategoriji: Glazba

Izvor i foto: Koncertni ured Zadar

D. Šabić, mag. nov.