Apolitični

Reljefno izdanje Klimtova poljupca za slijepe i slabovidne osobe

Jedna od najpoznatijih slika slavnog austrijskog slikara Gustava Klimta te ujedno jedna od najreprezentativnijih slikarskih umjetnina s početka 20. stoljeća – Poljubac, nakon dvije godine napornog rada doživjela je svoje prvo reljefno izdanje!

Dvije godine trajao je postupak u službi 3D tehnologije, kojim je slika Poljubac dobila svoje prvo reljefno izdanje, pa će sada i slijepe te slabovidne osobe imati priliku potpunog doživljaja Klimtove liričnosti, dekorativnosti i stilizacije.

Reljefna reprodukcija Klimtova poljupca dio je EU programa „Pristup muzejima za slijepe i slabovidne osobe”. Po završetku projekta, ova iznimno posebna i na moralnoj i estetskoj razini vrijedna reprodukcija dodijeljena je bečkom muzeju Belvedere kako bi bila priložena uz bok originalnom djelu Gustava Klimta.

Međunarodni dan bijeloga štapa, 15. listopada, pokazao se kao idealna prilika za prezentaciju dvogodišnjeg umjetničkog rada s glavnim ciljem omogućavanja slijepim i slabovidnim osobama predivnog i jedinstvenog doživljaja umjetničke slike.

Reprodukcija se nalazi u muzeju Belvedere, u formatu 42 x 42 centimetra, a brojni kompozicijski i ornamentalni dijelovi jasno su predočeni. Potpunijem doživljaju doprinosi još jedno tehnološko postignuće, audio vodič koji posebnom tehnologijom praćenja dodirom doprinosi snažnijem doživljaju i osjećanju umjetnine.

Direktorica Belvedere muzeja Agnes Hussein-Arco izjavila je da je osnova svakog umjetničkog dijela, kao i obaveza svakog muzeja, umjetnost i njene produkte učiniti što dostupnijima najširoj sferi društva. Hussein-Arco iskazala je veliku radost jer je upravo jedna od najpoznatijih austrijskih slika iz faze secesije, te jedna od najpoznatijih slika stalne postave muzeja Belvedere dobila priliku za svojom reljefnom verzijom koja će umjetnost i slikarstvo približiti slijepim i slabovidnim osobama.

Iako je jedna od najvećih vrijednosti Klimtova poljupca skrivena upravo u bogatstvu boje i savršeno postavljenoj kompoziciji, mogućnost koju nudi reljefna reprodukcija slijepim osobama, osjećanje doživljaja i ideje ovoga velikog slikara neprocjenjiva je, pa vjerujemo da će ovaj korak u umjetnosti i tehnologiji potaknuti na još brojne načine približavanja umjetnosti osobama kojima se to čini nemoguće.