Apolitični

Na regati Sv. Duje sudjeluje čak 35 osmeraca!

Jubilarna 15. međunarodna veslačka regata Svetog Duje u Splitu započinje u petak i trajat će sve do nedjelje, 1. svibnja, a na njoj će sudjelovati čak 35 osmeraca. Na regati već 12 godina sudjeluju ekipe Oxforda i Cambridgea.
– Malo je poznato kako ekipe Oxforda i Cambridgea, čiji dvoboj na Temzi prati cijeli svijet, jedino još u Splitu na ovoj regati imaju priliku za sučeljavanje. – rekao je ravnatelj regate Toni Gamulin.
Podsjetio je kako se tom regatom oživljava cjelokupna turistička predsezona i da ona predstavlja snažnu promidžbu grada na međunarodnoj sceni, posebice u Britaniji, odakle svake godine dolazi sve više mladih turista u Split.
Svečano otvorenje regate Sv. Duje održat će se u petak u Galeriji Meštrović. Subota će biti ispunjena utrkama, ali u 21 sat na gatu Sv. Nikole na Rivi bit će održan „Lighthouse disco” koji je prošle godine okupio 4.000 ljudi. Zadnjeg dana regate, u nedjelju, na Rivi će se održati utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita.


Predsjednik veslačkog kluba Gusar Mirko Ivančić ističe da je organizacija regate težak posao, ali da ga organizatori odlično obavljaju već 15 godina, a najbolji dokaz tome su ekipe koje se svake godine vraćaju u Split.
Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović napominje da sveučilište podržava akademski sport: „Želimo da se u akademskoj zajednici razvija kvalitetan sport, kao što je to tradicija europskih zemalja gdje se povezuje obrazovanje i bavljenje sportom. Na takav način stvaraju se dualne karijere”.

Izvor : HINA