Apolitični

Regata „Sveti Duje” – Formula 1 veslanja

Kao pomorski narod oduvijek pokazujemo smisao i zanimanje za sportove na vodi, pa tako i za veslanje. Narodno veslanje, uvjetovano praktičnim potrebama života, bilo je oblik zabave tijekom raznih svečanosti te demonstracija snage i umijeća u utrkama običnih čamaca koje i danas možemo sresti u našim primorskim mjestima.

Tako na Hvaru postoji veoma značajan dokument za povijest veslanja u našim krajevima. To je dopis splitske općine iz 1825. godine upućen hvarskoj općini da na dan splitskog zaštitnika sv. Duje 7. svibnja pošalje na veslačku regatu jednu od najboljih lađa iz svoje općine. Ta je regata zabilježena u kronici tadašnje splitske gimnazije i opjevana u nekoliko pjesama. Natjecali su se Hvarani, Makarani, Splićani i još predstavnici pet mjesta. Pobijedili su domaćini, čija je momčad bila sastavljena od Varošana.

Nakon 175 godina, u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije obnovljena je regata povodom blagdana sv. Duje, a tri godine poslije u organizaciju se uključuju i sveučilišne strukture na čelu sa Splitskim sveučilišnim športskim savezom. Već na prvoj studentskoj utrci u splitskom Spinutu (2002. g.), veslale su i strane ekipe zbog čega regata poprima međunarodni značaj. Blagdan koji je ujedno i Dan grada Splita, kolijevke hrvatskog veslanja, ukorijenio se kao datum otvaranja, kako veslačke studentske, tako i klupske, natjecateljske sezone.
Godinama uspješno domaćini uspijevaju dovesti najpopularnije svjetske veslače, „ukrasti” dio engleske tradicije Boat Race, ali stvoriti i svoju tradiciju, još jedan događaj po kojemu naš grad postaje prepoznatljiv na svjetskoj sportskoj karti. Na tim je temeljima regata „Sveti Duje” u deset godina postojanja, dosegnula razinu najcjenjenijih sportskih priredbi na našem području i postala jedna od najpoznatijih manifestacija sveučilišnog sporta u Europi.
Sastoji se od Studentske regate u Spinutu i Utrke legendi na splitskoj Rivi.

Donosimo program regate:
9. 5.2015. – UTRKA SVEUČILIŠTA, SPINUT, HVK GUSAR
/Otvoreno prvenstvo Sveučilišta u Splitu, na kojem se natječu fakulteti hrvatskih sveučilišta i Utrka sveučilišnih osmeraca, na kojoj nastupaju strana i domaća sveučilišta/
9 h – kvalifikacijske utrke
11 h – finalne utrke
10. 5. 2015. – UTRKA LEGENDI, RIVA
/Utrka legendi veslački je spektakl na splitskoj Rivi u kojem se natječu posade legendi Oxforda, Cambridgea i Splita. Podsjetimo, legende Oxforda i Cambridgea čine veslači koji su u posljednjih 15 godina sudjelovali na legendarnoj utrci na Temzi, a uz to su redom osvajači najsjajnijih odličja na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima. Tim legendama engleskog sporta suprotstavljaju se naši olimpijci, veslači Gusara koji brane boje i čast grada Splita. Posade legendi Oxforda, Cambridgea i Splita natječu se u kraljevskoj disciplini – osmercu.
12 h – revijalna utrka legendi
13:15 h – proglašenje pobjednika i koktel za sudionike i VIP goste

Ljubitelji veslanja, a i drugi kazali bi… Spinut, Marjan, Riva, Sveti Duje, Oxford i Cambridge, jer ĆA JE PUSTA LONDRA KONTRA SPLITA GRADA!
Dobro došli u Split i uživajte u ovogodišnjoj veslačkoj regati „Sveti Duje“!

Više u kategoriji: Šport; Turizam

Foto: visitsplit.com

D. Šabić, mag. nov.