Apolitični

Reakcije proizvođača na europsku zabranu vozila s unutarnjim izgaranjem…

Prošloga tjedna Europski parlament je prihvatio potpunu zabranu prodaje novih vozila s motorima na fosilna goriva. Ona će stupiti na snagu 2035. godine, a odnosit će se na osobne automobile i laka gospodarska vozila, koji će od tada na dalje morati biti isključivo na električni pogon. Očekivano, ubrzo po prihvaćanju ove regulative, oglasilo se i nekoliko proizvođača automobila, i to s pretežno pozitivnim reakcijama.

Najveći europski automobilistički koncern, Volkswagen grupa, nazvala je ovaj plan “ambicioznim, ali ostvarivim”. Naglašavaju kako je smjer razvoja autoindustrije, kojim ona kreće prema električnoj mobilnosti, već sada nepovratan. “To je jedini ekološki, tehnološki i ekonomski razuman način za zamjenu motora s unutarnjim izgaranjem u najkraćem mogućem roku”, kažu iz Volkswagena.

Mercedes-Benz također s optimizmom gleda na europski plan: “Mi smo spremni potpuno prijeći na struju do 2030. godine, gdje god to tržišni uvjeti dozvoljavaju. Ova odluka stavlja teret na zakonodavce da do tada osiguraju neophodnu infrastrukturu”, poručili su putem glasnogovornika.

Cijeli članak možete pročitati na: autonet.hr

Foto: Pixabay